#

Штраф або позбавлення волі: з 1 липня діє нова система покарання за контрабанду

02.07.2024 14:39
Штраф або позбавлення волі: з 1 липня діє нова система покарання за контрабанду
Фото з мережі Інтернет

Із 1 липня 2024 року відповідно до Закону України від 09.12.2023 Nº 3513-IX 2 "Про внесення змін до Кримінального та Кримінально процесуального кодексів України щодо криміналізації контрабанди товарів" набирає чинності стаття 201-3 Кримінального кодексу України, яка встановлює кримінальну відповідальність за контрабанду товарів

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на "Вечірній Київ".

Прийнятим законом вносяться зміни до двох статей Кримінального кодексу України, а саме статті 201 "Контрабанда культурних цінностей та зброї" та статтю 201-1 "Контрабанда лісоматеріалів та цінних порід дерев", а також Кримінальний Кодекс доповнюється двома новими статтями, а саме статтею 201-3 "Контрабанда товарів" та статтею 201-4 "Контрабанда підакцизних товарів".

Відповідальність за контрабанду товарів буде наставати у разі завдання наслідків в розмірі більше 6,71 млн. гривень., за вчинення контрабанди підакцизних товарів відповідальність наступає у разі завдання збитків у розмірі 1,0065 млн. гривень.

Особливістю прийнятих законопроектом змін також є те, що відповідальність за переміщенням через митний кордон України предметів контрабанди з приховуванням від митного контролю можлива лише за наявності умисної форми вини, що також повинно виключати зловживання зі сторони правоохоронних органів.

Відтак, переміщення через митний кордон України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю товарів (крім підакцизних товарів та електричної енергії), вчинене у значному розмірі, — карається штрафом від десяти тисяч до двадцяти пʼяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Контрабанда товарів, вчинена за попередньою змовою групою осіб або особою, раніше судимою за контрабанду, або службовою особою з використанням службового становища, або у великому розмірі, — карається штрафом від пʼятдесяти тисяч до сімдесяти пʼяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк від 5 до 10 років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

А контрабанда товарів, вчинена організованою групою, загрожує позбавленням волі на строк від 7 до 11 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Товарна контрабанда вважається вчиненою у значному розмірі, якщо загальна вартість предметів контрабанди в пʼять тисяч і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян (7 570 000 грн. і більше), у великому розмірі — якщо загальна вартість предметів контрабанди у десять тисяч і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян (15 140 000 грн. і більше).

Зворотної дії в часі зазначена норма не має. Розслідування даної категорії злочинів перебуває в підслідності Бюро економічної безпеки України.

Нагадаємо, що на Білоцерківщині чоловік пограбував працівницю залізниці та втік.

Читати "Моя Київщина" у Telegram