#

Суд визнав ПрАТ "Росава" банкрутом

09.01.2019 07:55
Суд визнав ПрАТ "Росава" банкрутом
Костянтин Жеваго

Стало відомо, що суд визнав банкрутом ПрАТ "Росава", власником якого є Костянтин Жеваго, та відкрив ліквідаційну процедуру

Як повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із посиланням на "Бізнес Цензор", про це свідчить постанова Господарського суду Київської області від 4 грудня 2018 року. Згідно з судовими матеріалами, в грудні 2018 року в Госпсуд Київської області надійшла заява НБУ про визнання грошових вимог до ЗАТ "Росава" в сумі 5,7 млрд грн.

Як зазначається, 27 листопада 2018 року Госпсуд Київської області відкрив провадження у справі про банкрутство ПрАТ "Росава" і ввів мораторій на задоволення вимог кредиторів на підставі заяви голови ліквідаційної комісії ЗАТ "Росава", який відзначав, що в ході ліквідаційної процедури була виявлена кредиторська заборгованість компанії-боржника в розмірі 20,58 млрд грн.

Відповідно до проміжного ліквідаційного балансу на 4 липня 2018 року, активи ПрАТ "Росава" (необоротні та оборотні) становили 3,37 млрд грн (при цьому вартість майнового комплексу - 762,1 млн грн).

Підписуйтеся на офіційну сторінку порталу "Моя Київщина"

Ліквідаційна комісія також заявила, що Офіс великих платників податків УКРІНФОРМ із запізненням повідомив про податкову заборгованість "Росави" на 1,27 млрд грн, тому ці кредиторські вимоги не були визнані.

Також нагадаємо, що власник білоцерківського заводу "Росава" Костянтин Жеваго станом на 2018 рік володіє активами у розмірі 1,1 млрд доларів, що дозволяє йому зайняти сьоме місце у рейтингу найбагатших українців.

У свою чергу Офіс великих платників податків звинуватив власників підприємства в спробі уникнути податкових і боргових зобов'язань. Офіс також вказує, що раніше прийняв рішення про опис майна "Росави" у податкову заставу, однак після аналізу майнового стану з'ясувалося, що всі основні засоби, нерухомість, автомобілі, товари в обороті, майнові права на виручку і т.д. на загальну суму понад $ 400 млн знаходяться в заставі у банку "Фінанси та кредит", визнаного неплатоспроможним.

За даними, підприємство продовжує працювати і реалізовувати товари за такою схемою: "Росава" виконує договори переробки давальницької сировини одного зі своїх контрагентів - ТОВ "Преміорі".

ТОВ "Преміорі", зареєстроване за однією адресою з ПрАТ "Росава", в 2017 році збільшило чистий прибуток на 85,8% - до 98,47 млн ​​грн при зростанні виручки на 17,8% - до 3,23 млрд грн. За 9 місяців цього року "Преміорі" отримало 142,49 млн грн чистого прибутку при чистому доході 2,22 млрд грн.

Також потрібно нагадати, що акціонери ПрАТ "Росава" на зборах 20 квітня вирішили ліквідувати компанію .

"Росава" в 2017 році наростила чистий збиток на 73,8% (304,76 млн грн) - до 717,79 млн грн, чистий дохід компанії впав на 41,7% (626,66 млн грн) - до 875,27 млн грн.

Раніше стало відомо, що Державна фіскальна служба звинувачує "Росаву" у виведенні за кордон $ 52,66 млн і вимагає сплатити до держбюджету 1,3 млрд грн пені.

Крім того, Слідчі Генпрокуратури в рамках кримінального провадження по сумнівних операціях банку "Фінанси і кредит" (в т.ч. кредитування пов'язаних осіб) встановили, що на 15 травня 2017 року "Росава" мала прострочену заборгованість перед банком по тілу кредиту на суму понад 1 млрд грн.

ПрАТ "Росава" експлуатує Білоцерківський шинний завод, входить у фінансово-промислову групу Костянтина Жеваго.

Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: