#

Сьогодні в Україні відзначають День Конституції

28.06.2024 11:19
Сьогодні в Україні відзначають День Конституції
Фото з мережі інтернет

У п’ятницю, 28 червня, в Україні відзначають День Конституції - єдине державне свято, закріплене в самій Конституції

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на "Укрінформ".

Вже третій рік поспіль Україна святкує його в умовах воєнного стану, запровадженого через повномасштабне вторгнення рф.

Верховна Рада України ухвалила і ввела в дію Конституцію 28 червня 1996 року о 9 годині 18 хвилин, після майже доби безперервної роботи. Ухвалення Конституції закріпило правові основи незалежної України, її суверенітет і територіальну цілісність, стало важливим кроком у забезпеченні прав людини та громадянина, сприяло подальшому підвищенню міжнародного авторитету України на світовій арені.

Новітній конституційний процес розпочався одразу ж після ухвалення 16 липня 1990 року Верховною Радою УРСР Декларації про державний суверенітет України. Вже у жовтні була створена Конституційна комісія. У період 1991-1996 рр. комісії, окремо створені Верховною Радою та Президентом, розробили кілька проєктів Конституції. Їх тривалий час обговорювали, доповнювали, доопрацьовували.

Найгостріші суперечності викликали питання розподілу влади і власності, державна символіка, статус російської мови і статус Республіки Крим. Ліві сили схилялися в бік применшення ролі президентської влади, приватновласницьких відносин, за надання однакового статусу українській та російській мовам і збереження автономного статусу Криму. Праві, в яких об’єдналися представники "партії влади", підприємницькі кола та депутати національної культурно-мовної орієнтації, виступали за сильну президентську вертикаль, гарантування всієї повноти приватновласницьких прав, панування української мови та ліквідацію автономії Криму. Тим часом в країні діяла Конституція УРСР 1978 року з деякими змінами.

Нагадаємо, що 6 червня в Україні відзначають День журналіста – професійне свято працівників засобів масової інформації.

Читати "Моя Київщина" у Telegram