#

Тилові щурі з'явилися на Київщині, - журналістське розслідування ZN.ua (ФОТО)

22.01.2023 18:45
Тилові щурі з'явилися на Київщині, - журналістське розслідування ZN.ua (ФОТО)
Фото з мережі Інтернет

Журналісти сайту "ZN.ua" провели розслідування щодо закупівлі харчових продуктів для військовослужбовців за завищеними цінами

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на сайт "ZN.ua".

За даними журналістів "ZN.ua", від джерела у ЗСУ вони отримали угоду Міністерства оборони на послуги організації харчування у 2023 році військових частин, дислокованих у далеких від лінії зіткнення Полтавській, Сумській, Київській, Житомирській, Чернігівській і Черкаській областях. Із текстом угоди можна ознайомитися тут.

Повідомляється, що угода вартістю 13,16 млрд грн укладена 23 грудня 2022 року. Зауважимо, що у продуктовому каталозі для військових загалом сотні позицій, серед яких є навіть охолоджений осетер. Проаналізувавши документ, журналісти видання повідомили, що продукти харчування для військових мають закуповувати у двічі-тричі дорожче, ніж у магазинах Києва.

Наприклад, Міноборони законтрактувало яйця по 17 грн за штуку, тоді як роздрібна ціна в магазині Києва зараз близько 7 грн за штуку. Картоплю замовили по 22 грн за кілограм, при цьому роздрібна ціна в магазині становить 8–9 грн. Куряче стегно замовили по 120 грн за кілограм, а в магазині — 80 грн.


Нинішній контракт розміром 13 млрд грн Міноборони уклало з ТОВ "Актив компані". Ця фірма має статутний капітал у тисячу гривень і зареєстрована за адресою масової реєстрації у Києві: по вул. Дегтярівській, 25А, літера Л. 2021 року податкова служба анулювала у цієї фірми свідоцтво платника ПДВ через відсутність поставок і ненадання декларацій. До того ж, у 2019 році ТОВ "Актив компані" фігурувало у кримінальному провадженні Нацполіції.

Як повідомляється у розслідуванні, за місяць до укладання цього контракту з Міноборони засновником і директором компанії став Валерій Мелеш із Білої Церкви. Раніше він був директором Державного підприємства Міністерства оборони "Білоцерківський військовий торг". Утім, першим засновником "Актив компані" 2016 року була Тетяна Шеремет. Раніше вона була директором дочірнього підприємства "Одеський військторг" держпідприємства Міноборони "Управління торгівлі Південного оперативного командування".

Журналісти "ZN.ua" припускають, що, найімовірніше, компанія є "прокладкою", створеною професіоналами сфери постачання харчів для військових.

Зазначається, що грудневу угоду з "Актив компані" від імені міністерства підписав Богдан Хмельницький. Це той самий директор департаменту держзакупівель, у якого ще влітку проводили обшуки по справі щодо розкрадань на поставках амуніції для військових. Хмельницький після початку вторгнення, у березні, підмахнув контракт на поставку бронежилетів із турецькою фірмою, а та мала їх отримати від фірми з Бахрейну. Міноборони заплатило 580 тис доларів авансу, але не отримало взагалі нічого. А після обшуку у Хмельницького у відомстві заявили, що жодних підозр йому не висувалося, тому він і продовжив підписувати угоди далі.

Варто сказати, що Комітет Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки вже викликало на засідання керівництво Міністерства оборони у зв’язку зі скандалом. Глава Центру протидії корупції Віталій Шабунін написав, що якщо міністр оборони Олексій Резніков не зможе спростувати обвинувачення, він повинен залишити посаду.

Натомість уранці 22 січня Міноборони опублікувало свою заяву, у якій пообіцяли провести службову перевірку. При цьому ЗМІ звинуватили в маніпуляції.

У міністерстві пообіцяли провести внутрішню перевірку, а у випадку виявлення порушень, чиновники нестимуть відповідальність. До того ж Міноборони готує матеріали до СБУ, щоб там розслідували поширення неправдивих даних.

Нагадаємо, що на Київщині компанія UPG відновила зруйновані окупантом АЗК.

Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: