#

Транспортна реформа: мер Білої Церкви знищив КП "Тролейбусне управління"

29.07.2020 19:17
Транспортна реформа: мер Білої Церкви знищив КП "Тролейбусне управління"
Фото з мережі Інтернет

Транспортна реформа, на якій піарився мер Дикий, завершилася цілковитим провалом та майже повним знищенням комунального підприємства "Тролейбусне управління"

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на "tyzhden.org". 

Транспортна реформа – найочікуваніша обіцянка чинного міського голови Геннадія Дикого, розпіарена як докорінна зміна галузі, покликана закласти міцний фундамент у розвитку комунального транспорту, завершилася чи не повним знищенням КП "Тролейбусне управління" і появою нового монополіста – ТОВ "Транссіті", яке тепер обслуговує 8 найбільш прибуткових автобусних маршрутів. У зв’язку з цим, рішення виконкому від 16 липня про збереження тарифу на проїзд у маршрутках на рівні 5 грн виглядає як намагання чинної міської влади зберегти лояльний електорат перед виборами, тому що хто, як не вона ще декілька місяців тому активно здавала в суді інтереси містян, підтримуючи підвищення тарифу на проїзд в автотранспорті.

Отже, основний меседж реформи – розвиток муніципального транспорту. І на початку каденції міський голова був заповзятий у його реалізації, але, як то кажуть, обрав не той шлях, коли поставив інтереси приватного бізнесу вище інтересів громади.

За словами народного депутата Миколи Бабенка, така ситуація зумовлена лише одним – можливість заробити нівелює у декого будь-які інтереси.

Взагалі, ринок перевезень – це величезний, надприбутковий бізнес. А його впродовж останніх 5 років віддали на відкуп фактично одному приватному перевізнику. І коли ми говоримо про муніципальний транспорт, йдеться перш за все про гроші. Хто буде їх заробляти – місто або приватний перевізник? Коли йдеться про підвищення тарифу і перевезення пільговиків – це знову про гроші, тому що вони осідають в кишенях приватного перевізника, який потім ділиться з певними людьми, що ухвалювали відповідні рішення, – зазначає депутат.

До чого це призвело? До тотального знищення комунального транспорту, хамського ставлення до білоцерківців з боку приватних перевізників і відсутності відкритості в питанні формування тарифу, чому міська влада лише потурає. Адже за п’ять років так і не застосувала механізму виведення з тіні доходів приватних компаній-перевізників, що зі свого боку могло би раз і назавжди поставити крапку у питанні перевезення пільговиків і плати за проїзд.

Що маємо наразі? За фактом так званої "транспортної реформи" у Білій Церкві правоохоронці відкрили декілька кримінальних справ. Зокрема, розслідується закупка мерією вживаних тролейбусів за ціною, що у 106 разів перевищила початкову.

Так, з 2016 року міська влада поставила завдання з відновлення електротранспорту, цим мало зайнятися КП "Тролейбусне управління", окрім того, міський голова обіцяв закупити для міста 50 нових тролейбусів. Кошти планували взяти у Європейського банку регіонального розвитку, а також у Європейського інвестиційного банку, подавали заявки на отримання кредиту.

У травні 2016 року рішенням сесії були внесені зміни до міського бюджету, згідно із ними КП "Тролейбусне управління" для поповнення статутного капіталу надали 5,05 млн грн, а через 2 місяці фірма із Угорщини запропонувала місту 5 вживаних тролейбусів "Ікарус". За три із них просили 0 грн, за 2 інших – по 27 тис. грн, проте в результаті місто заплатило 2,88 млн грн за договором-постачання, який уклав у листопаді 2016 року колишній керівник КП через фірму з м. Дніпро.

Водночас аби керівництво КП "Тролейбусне управління" виконувало все без посередників і за ту суму, що пропонувала угорська фірма, один тролейбус обійшовся б місту в 150 тис. грн.

За фактом нанесення збитків комунальному підприємству відкрито кримінальну справу. Були й інші пропозиції щодо закупівлі електротранспорту. На початку весни 2018 року в міській раді відбулася зустріч із продавцями електробусів, фірма пропонувала місту сучасний електротранспорт в кредит, проте перемовини завершилися… лише піаром міської влади. Можновладці поговорили про розвиток комунального транспорту, але продовжили загравання з приватними перевізниками.

На сцену вийшло і зміцніло ТОВ "Транссіті", власник якого, не соромлячись, називав себе доларовим мільйонером. Цей приватний перевізник за мовчазною згодою міської влади фактично почав шантажувати містян, вимагаючи "справедливого" тарифу за принципом – хочете їхати краще, платіть дорожче, аж поки наприкінці 2018 року була озвучена "прийнятна" для приватних перевізників вартість проїзду 9 грн. Міська влада не сперечалася, навпаки профільний заступник міського голови дозволяв собі висловлення на кшталт "водіям не вистачає на хліб з ковбасою".

Інтереси містян активно відстоювала ГО "Біла Церква Разом" і Микола Бабенко – не лише на акціях протесту, а й в суді, де міська влада фактично стала на бік перевізників.

Найбільше у такій ситуації мене вразила поведінка представників міської влади в суді. Вони, відстоюючи інтереси перевізників і, відповідно, зростання тарифу, звинувачували ГО у зниженні тарифу на пасажирські перевезення! І наразі маємо ситуацію, коли "найсправедливіший" суд, мотивований відповідним чином, ухвалює рішення в інтересах приватного перевізника, щоб підвищити тариф. Проте, я думаю, що цього поки що не станеться, адже на носі вибори, – додає Микола Бабенко.

Дійсно, нині настав час чергових місцевих виборів і про комунальний транспорт знову заговорили – ухвалено дві програми розвитку, які стартуватимуть лише у наступному році, а тому містяни одразу ж охрестили їх передвиборчим піаром влади. Профільний заступник міського голови знову почав говорити про закупівлю нових тролейбусів – уже 20, а також про необхідність повернути маршрут №22 комунальному підприємству.

Проте містяни не ймуть віри, а після отримання ТОВ "Транссіті" в обслуговування на 5 років ще два маршрути (№13 і №16), усі переконалися, що нові обіцянки – порожні балачки. І те, що на засіданні виконкому 16 липня було ухвалено рішення про збереження тарифу на проїзд в автобусах на рівні 5 грн – це теж не більше, ніж передвиборчий піар. Кому нині потрібно збурювати громадськість – на носі вибори…

Багато міст, які можна порівняти з Білою Церквою, давно мають муніципальний транспорт. А Київ наразі за його допомогою потихеньку витісняє приватних перевізників. І це прекрасно, тому що місто отримує додаткову можливість заробити кошти, а також надавати пасажирам пільги. І відразу зникають усі питання, пов’язані з відшкодуванням витрат приватному перевізнику! Саме тому Біла Церква впродовж останніх п’яти років повинна була не говорити про наміри розвивати комунальний транспорт, а ухвалювати і реалізовувати конкретні програми розвитку. А у міської влади, на жаль, так і не зникло бажання заробляти додаткові надприбутки, – констатує народний депутат Микола Бабенко.

Дійсно, аби міська влада насправді захищала інтереси містян, вона зробила би все можливе, щоб розвивати муніципальний транспорт впродовж попередніх 5 років, аби мінімізувати участь приватників у наданні послуг з перевезення та вивести їхні прибутки з тіні, а поки панує "чорний нал", на відкритість і порядність розраховувати марно.

Нагадаємо, що 22 липня в місті Біла Церква відбулася презентація оновленого проєкту Smart Green БЦ та проєкту "Місто-парк". 

Читати "Моя Київщина" у Telegram