#

У Білій Церкві діє єдина капела бандуристів у регіоні (ФОТО)

06.02.2024 11:30
У Білій Церкві діє єдина капела бандуристів у регіоні (ФОТО)
Фото з мережі Інтернет

Народна капела бандуристок "Україночка" із міста Біла Церква наразі є єдиною капелою бандуристів серед 63 шкіл естетичного виховання Київщини

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на допис заступниці голови КОР Тетяни Семенової.

Бандура - музичний символ України. Цей стародавній український інструмент, який вже давно став справжньою візитівкою України, сьогодні заграв новими - трендовими, модними, сучасними барвами.

Українські колективи та музиканти, які грають на бандурі, стають дедалі популярнішими у світі. Європейці, американці та мешканці інших континентів не лише захоплюються звучанням бандури, а й не можуть втямити, як виконавцям вдається опанувати більш ніж 60 струн. 

Почесного звання "Народна" капела була удостоєна у 1995 році. А створена, у 1992 році, заслуженим діячем мистецтв України Сергієм Томащуком, на базі Білоцерківської школи мистецтв № 5.  

Чисельний склад капели - 40-50 учасників.  У її репертуарі налічуються обробки народних пісень, класика та оригінальні твори. А ще композиції сучасних українських та світових композиторів, що звучать унікально у супроводі бандури.

Капела бандуристок "Україночка" виступає не лише на міських та обласних заходах Київщини. Вона з успіхом представляє Україну на Міжнародних й Всеукраїнських конкурсах та фестивалях.

Колектив є неодноразовим переможцем і володарем Гран-прі обласного конкурсу ім. Кирила Стеценка, міських літературно-мистецьких премій ім. Вінграновського та Нечуя-Левицького. "Україночка" виступала у Національному палаці мистецтв "Україна" на творчих звітах Київщини, постійний учасник обласних заходів, присвячених святкуванню Шевченківських днів у м. Києві. 

У 2022 році колектив відзначив своє 30-річчя. Справу розпочату Сергієм Томащуком продовжує його дружина – заслужений працівник культури України Раїса Томащук, яка багато років є художнім керівником колективу. 

Головне завдання колективу, ще від початку його створення, залишається незмінним: популяризувати українську культуру та традиції, народну пісню і музику, давати їй нове життя, створюючи неперевершені хіти, завдяки бандурі.

Нагадаємо, що вокалісти Бучанської громади вибороли перемогу на міжнародному конкурсі.

На зображенні може бути: 2 людини

На зображенні може бути: 4 людини, люди танцюють та акордеон

На зображенні може бути: скрипка

Читати "Моя Київщина" у Telegram