#

У Білій Церкві обговорювали тарифи на проїзд у транспорті (ФОТО)

22.12.2018 13:06
У Білій Церкві обговорювали тарифи на проїзд у транспорті (ФОТО)
"Круглий стіл" у Білій Церкві

Вчора, 21 грудня, відбулося засідання  "Круглого столу" з обговорення проектів регуляторних актів – рішень виконавчого комітету Білоцерківської  міської  ради "Про  тариф  на  проїзд у  міському електричному  транспорті та на  міських автобусних маршрутах загального користування"

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина".

Не дивлячись на те, що декілька тижнів тому міською владою було відкладено рішення про підняття тарифів на невизначений термін, круглий стіл щодо їх підвищення таки втиснувся в останні дні року.

Великий  зал  міської ради ледь вмістив всіх охочих взяти участь у обговоренні, але в те, що захід буде тихим і мирним не сподівався ніхто. І дійсно перші декілька годин обговорення майбутніх тарифів на проїзд були напрочуд палкими. Запрошені перевізники та громадськість розділилася на два табори. Здавалося роль "рефері" мала б дістатися  головуючому президії, заступнику міського голови Олександру Полярушу,  про те  люди, що прийшли висловити протест проти підвищення тарифів на проїзд, відразу назвали Поляруша прибічником транспортників. Шквал емоцій, образ, звинувачень, доцільних та навіть безглуздих реплік лунало між опонентами, а взаємні образи не припинялися попри намагання перевізників спробувати обґрунтувати підвищення ціни на перевезення пасажирів.

Одним з таких виявися славнозвісний "Транссіті", котрому на "круглому столі" критики дісталося найбільше. Особливо після доповіді та обґрунтування нового тарифу. Як зазначив представник "Транссіті", аби виконати всі інвестиційні зобов`язання на 5 років, враховуючи затратні частини тощо, які і складають тариф, то цифра запропонована до оплати проїзду  мала б скласти 9 гривень. Але розуміючи соціальну напругу яка склалась тільки на початку обговорення даних питань, перевізник запропонував компромісну цифру у 7 гривень. Як і очікувалось, почувши це, громадськість вибухнула обуренням. 

Під час жвавих дискусій Олександр Поляруш зазначив, що дане громадське обговорення нічим не відрізняється від ряду інших в плані заангажованості, адже, за його словами, в залі зібралися всі ті самі обличчя та персонажі, яких певні політичні сили вкотре заохотили взяти участь у громадському обговоренні тарифів. То ж коли напруження досягло точки кипіння, переважна частина людей пенсійного віку одностайно покинула залу.

Варто відзначити що діалог продовжився у здебільшого спокійному руслі, де всі інші перевізники також мали змогу висловитись та відповісти на питання присутніх. За підсумками звітності та економічного обґрунтування всі 6 перевізників, які нині є в місті наполягають на підвищенні тарифу на проїзд. При чому абсолютно у всіх автобусних маршрутів економічне обґрунтування вартості проїзду сягло близько 9 гривень, натомість усі вони погоджуються на суму не менше 7. Так для міських автобусних маршрутів загального користування пропонується тариф 7 гривень,   для міського електричного  транспорту – 5 гривень.

Заслухавши позицію транспортників заступник міського голови Олександр Поляруш зазначив, що він звісно проти підвищення тарифів на проїзд, і в людей не ті зарплати щоб їздити по 9 гривень, попри те що дана вартість є обґрунтованою. Що ж до так званого компромісного підвищення до 7 гривень то він певен що ці диктує сьогодення.

На запитання присутніх про компенсацію владою пільгових перевезень, відповідь Олександра Поляруша була однозначною:  при наявності в місті 60 тисяч пільговиків, компенсація приватним перевізникам стала б  бюджету у 120 мільйонів гривень, а це поки що неможливо.  

В свою чергу начальник відділу транспорту міської ради Олена Шевченко відзначила, що промоніторивши підняття цін на проїзд у різних містах України, побачила здорожчання на 1-2 гривні, тобто вартість проїзду складає щонайменше 6-7 гривень. Очільниця транспортного відділу закликала зважено підійти до цього питання і зробити так щоб транспорт в місті працював. 

Резюмуючи засідання круглого столу Олександр Поляруш вніс низку своїх пропозицій, серед яких – встановити вартість проїзду 5, 6, 7 гривень для різного виду автобусних маршрутів, залежно від їх марки, пасажиромісткості та комфорту, або ж не виділяючи нікого з перевізників зробити єдиний тариф у 7 гривень.

Та в будь-якому разі рішення прийматиме виконавчий комітет міської ради, котрий скоріш за все затвердить новий тариф і мешканцям Білої Церкви доведеться прийняти нові реалії.

Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: