#

У Боярці на землі для учасників АТО побудують завод

09.11.2018 14:53
У Боярці на землі для учасників АТО побудують завод

У Боярці триває земельний скандал, який розпочався ще влітку. Мерія віддала порожню землю в центрі міста під будівництво багатоповерхівки, що обурило учасників АТО, адже для них землі не виділили

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із посиланням на "КиевВласть".

25 жовтня на позачерговій тридцятій сесії Києво-Святошинської районної ради громадська організація "Боярка-АТО" внесла проект рішення щодо скасування рішення № 43/21 виконкому Боярської міськради "Про надання містобудівних умов і обмежень, за адресою: м. Боярка, вул. Соборності, 36, гр. Алімовій А.А.".

Як розповів заступник голови Києво-Святошинської райради Олександр Однороманенко, дане рішення було прийнято, але поки не опубліковано.

"У центрі Боярки є земля, яка довгий час не використовувалася. На одній із сесій міськради частину цієї землі виділили під будівництво багатоповерхівки і, як стверджують активісти, виділили її куму мера. Місцеві жителі підняли бунт, оскільки землю учасникам АТО міська влада виділити не може, мовляв, немає вільних гектарів. І раптом виділяє ділянку забудовнику. При цьому мер стверджує, що земля знаходиться у власності заводу "Арсі" але по факту, за реєстром, - це комунальна земля міської громади. На останній сесії Києво-Святошинської райради ми прийняли звернення до Боярському міськраді, щоб ті передали цю землю кооперативу АТОшників, а райрада спільно з РДА профінансує будівництво на ній соціального житла. Чекаємо відповідь", - зазначив він.

На своїй сторінці в Facebook голова Києво-Святошинської райради Вадим Гедульянов зазначив, що районна влада і абсолютна більшість боярчан в даній ситуації на стороні учасників АТО.

"Районна влада в межах своїх повноважень, бере під свою пильну увагу хід слідства з виробництва, зареєстрованому в ЕРДР по "кумівських ділянці". На найближчій сесії, заслухавши обов'язкові звіти прокурора і керівника поліції, особливу увагу буде приділено саме цьому питанню. Якщо буде необхідно, керівництво району готово йти на прийом до Генерального прокурора України та Міністра внутрішніх справ України, щоб відновити справедливість і захистити права ветеранів АТО і всієї боярської громади", - зазначив він.

Як пише інформаційне агентство "Погляд", більше місяця тому активісти громадської організації "Боярка-АТО" поставили великий намет на ділянці, відданому під будівництво, де живуть по сьогоднішній день. Головна їхня вимога – скасувати рішення міськради про дозвіл на забудову і виділити їм земельні ділянки.

Близько намету активісти встановили "дошку ганьби", куди повісили фотографії мера Боярки Олександра Зарубіна і секретаря міськради Олексія Скринника.

"Жоден учасник бойових дій з Боярки за час війни не отримав земельної ділянки, який передбачений чинним законодавством. Ця ділянка міг би забезпечити потреби 54 учасників бойових дій. Міг би бути використаний для потреб міста, для поліпшення його інфраструктури, соціальної та культурної сфери. Але її вирішили віддати підприємцю", - цитує видання голова ГО" Боярка-АТО "Віктора Саміленко.

Підписуйтеся на офіційну сторінку порталу "Моя Київщина" у Facebook.

12 липня цього року виконавчий комітет Боярської міськради надав Алімовій Оксані Анатоліївні містобудівні умови і обмеження для будівництва багатоквартирного 10-поверхового секційного житлового будинку з вбудовано-прибудованими приміщеннями громадського призначення на земельній ділянці за адресою: м Боярка, вул. Соборності, 36.

Згідно з повідомленням прес-служби міськради, за словами начальника відділу землекористування та кадастру Боярської міськради Таїсії Севериненко, дана земельна ділянка знаходиться в постійному користуванні ЗАТ "Арксі", але оскільки раніше знаходився в Державному акті постійного користування, був віднесений до комунальної власності.

"Скасувати цей акт можна тільки в судовому порядку, а в суд про скасування Державного акту ніхто не звертався. Він діє і легітимний на сьогоднішній день. Земля називається комунальної, тобто вона не приватна, так як маємо справу з Державним актом на постійне користування. Розпорядником є ​​Боярський міська рада, а користувачем - був завод "Іскра", а нині залишається - ЗАТ "Арксі", - говорить вона.

Глава правління ЗАТ "Арксі" Костянтин Баранов також прокоментував ситуацію, пояснивши, яким чином зареєстровані земельні ділянки на їх території.

"Земельна ділянка площею 21,3 га в свій час була виділена під будівництво заводу. Весь цей час земля перебувала в акті постійного користування. Нами була проведена інвентаризація землі, що належить ЗАТ "Арксі", ми розбили її на окремі ділянки, в тому числі і ці 3,18 га, навколо яких розгорівся скандал. Ділянка був закріплений за заводом, і весь час підприємство сплачувало земельний податок. У нас є документи, що підтверджують сплату земельного податку протягом всього терміну користування цією землею", - говорить він.

За його словами, через зміну законодавства вони були змушені переоформити свою власність на договори оренди.

"Ми з 2017 року платили свої 5 відсотків земельного податку за користування земельною ділянкою загальною площею 21,3 га. Тому де-юре вся земля, яка увійшла в приватизацію і була викуплена заводом, перейшла в комунальну власність. При цьому, де-факто земельна ділянка не міняв свого призначення. Як був, так і залишається в користуванні заводу", - стверджує він.

Він зазначив, що за заявою членів громадської організації учасників АТО Києво-Святошинська прокуратура провела на заводі службову перевірку.

"Була заява, відбулася перевірка. Порушень не знайдено і підстав для порушення кримінальної справи немає. З Оксаною Алімовою нами укладено договір про інвестиційну діяльність. Тобто інвестор має намір там щось будувати і поки займається проектною діяльністю, а ми тим часом продовжуємо платити орендну плату за землю. Під забудову виділено 3,18 га. З них власне житлова забудова буде займати близько півтора гектара. Решта - об'єкти соціальної спрямованості. Проводилися громадські обговорення, відбувався врахування пропозицій, внесення коректив, проект проходив експертизу - все по процедурі ", - резюмував він.

У мережі активно поширилися чутки, що Оксана Алімова є дружиною Вадима Алімова, який, в свою чергу, є кумом і бізнес-партнером мера Боярки Олександра Зарубіна.

Як з'ясували журналісти, Алімов є керівником громадської організації "Молодь Боярки", де Зарубін числиться засновником.

За даними Центральної виборчої комісії (ЦВК) Вадим Алімов балотувався в депутатський корпус Боярської міської ради від партії «Нові обличчя» в 2015 році. Відзначимо, що Зарубін є членом даної партії.

Вадим Алімов був готовий поговорити про дану ситуацію, однак, з незрозумілих причин, перестав відповідати на дзвінки. З мером Боярки Олександром Зарубіним також поговорити не вдалося, оскільки він сказав, що перебуває у відпустці.

При цьому, в прес-службі міськради відзначили, що свою землю учасники АТО вже отримали.

"Головна проблема у тих, хто намагається досягти якихось своїх інтересів, - це незнання законодавства. Від законів нікуди не дінешся. Що стосується заяв - що жоден учасник бойових дій не отримав землі - це неправда. Всі, хто звертався в управління госгеокадастра Києво-Святошинського району Київської області, отримали землю. У нас є інформація про 52 учасників АТО, які вже отримали земельні наділи", - повідомила начальник відділу землекористування та кадастру Боярської міськради Таїсія Севериненко.

Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: