#

У Чорнобильській зоні акліматизувалися коні Пржевальського (ФОТО)

26.10.2018 15:31
У Чорнобильській зоні акліматизувалися коні Пржевальського (ФОТО)

Днями стало відомо, що в зоні відчуження популяція коней Пржевальського становить близько 110 особин  

Про це повідомляє "Моя Київщина" із посиланням на "Главком".  

Природні умови зони відчуження ЧАЕС є дуже комфортними для проживання коней Пржевальського. Такого висновку дійшли вчені під час регулярної україно-польської експедиції з моніторингу цієї популяції коней.

За словами фахівців Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника, кінь Пржевальського - нетиповий вид для українського Полісся. Те, як ці коні призвичаїлись до умов зони відчуження дуже цікавить вчених, особливо з огляду на радіаційне забруднення території.

"Чорнобильський заповідник – це унікальне місце з незвичайними і рідкісними мешканцями. Це цікавий об'єкт для наукових досліджень, тому агентство зі свого боку активно сприяє діяльності науковців на цій території", - підкреслив голова Державного агентства України з управління зоною відчуження Віталій Петрук. 

Підписуйтеся на офіційну сторінку порталу "Моя Київщина" у Facebook.

Група учених у складі фахівців Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника, біосферного заповідника "Асканія-Нова", Інституту зоології ім. Шмальгаузена і Варшавського природничого університету уже багато років досліджує чорнобильську популяцію коней Пржевальського і дійшла висновку, що вказаний вид не збирається покидати територію зони відчуження. Кінь Пржевальського – останній вид диких коней на планеті Земля.

У природному середовищі був винищений людиною у ХХ столітті, занесений до Міжнародної Червоної книги з природоохоронним статусом "на межі зникнення".

У зону відчуження цей вид завезли 1998 року з біосферного заповідника "Асканія-Нова". Це була єдина вільна популяція коней Пржевальського, яка на той час налічувала 20 особин. Наразі за підрахунками вчених вона зросла щонайменше до 110 особин. 

Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: