#

У Чорнобильській зоні відчуження за рік спіймали 196 любителів екстремального туризму

28.04.2019 16:24
У Чорнобильській зоні відчуження за рік спіймали 196 любителів екстремального туризму
Затриманні сталкери

Протягом 2018 року в зоні ЧАЕС правоохоронці затримали 196 шукачів "гострих відчуттів", з яких 16 були громадянами інших держав   

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із посиланням Національну поліцію Київської області.

Відділом поліції зони ЧАЕС в Київській області у 2018 році було виявлено 196 сталкерів, з них 16 іноземців, а у 2019 році 48 сталкерів, з них 1 іноземець. У відношенні цих громадян було складено адміністративні протоколи за ст.46-1 "Порушення вимог режиму радіаційної безпеки в місцевостях, що зазнали радіоактивного забруднення" Кодексу України про адміністративні правопорушення. Порушникам загрожує покарання у вигляді штрафу від 20 до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.  

Також відділом поліції зони ЧАЕС ГУНП у Київській області, у 2018 році було відкрито 30 кримінальних проваджень за статтею 267-1 КК України (Порушення вимог режиму радіаційної безпеки), з них: 5 фактів незаконного збирання лісових ягід і грибів (8 осіб) та 25 фактів спроба незаконного вивозу брухту чорних та кольорових металів (35 осіб), а у 2019 році було відкрито 9 кримінальних проваджень за статтею 267-1 КК України (Порушення вимог режиму радіаційної безпеки), з незаконного вивозу брухту чорних та кольорових металів (12 осіб), санкція статті передбачає штраф від п’ятдесяти до вісімдесяти неоподатковуваних міні­мумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від одного до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк).

Підписуйтеся на офіційну сторінку порталу "Моя Київщина" у Facebook.

Дані правопорушення є небезпечними тому, що радіоактивні продукти харчування та інші речі можуть потрапити за межі зони відчуження і можуть бути використані громадянами в побуті.

Зараз на території зони ЧАЕС проживають 116 самоселів. До охорони громадського порядку залучені 200 правоохоронців, наряди кінної поліції (12 коней) та водна поліція (3 катери).

Нагадаємо, що 10 травня 2018 року працівники відділу поліції зони ЧАЕС спільно з прикордонниками поблизу відселеного села Варовичі виявили двох сталкерів. 

Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: