#

У Чорнобилі мешкає рідкісна сова, яка нападає на дослідників

03.12.2020 15:15
У Чорнобилі мешкає рідкісна сова, яка нападає на дослідників
Фото з місця події

У Чорнобильському радіаційно-екологічному біосферному заповіднику під час дослідження гнізд із пташенятами сови бородатої дорослі птахи атакують дослідників й можуть нанести їм досить серйозні травми

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на сторінку "Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник" у Facebook.

Гніздування цього хижого птаха вперше для України було виявлено в 1985 році на території Поліського природного заповідника. З того часу сова бородата все більше розповсюджувались по Поліссю, але лише правобережному. На лівобережному Поліссі гніздування великого хижого птаха досі не виявлено.

У 2003 році пташку помітили у зоні відчуження. Наразі в Україні гніздується десь від 60 до 110 пар бородатої сови. Якщо рік на дрібних гризунів "неврожайний", птахи можуть взагалі не приступати до гніздування.

Найбільше цих птахів зосереджено у західній частині Чорнобильського заповідника. Як і всі види сов, сова бородата свої гнізда не будує, а займає чужі – інших хижих птахів біля відкритих заболочених ділянок. Полює не тільки вночі, а інколи – і в день. Найчастіше вирощує до чотирьох пташенят.

Також нагадаємо, що в Чорнобилі постійно живуть 6-8 пар цього виду сокола, а всього на території заповідника гніздяться близько 70 пар.


Читати "Моя Київщина" у Facebook