#

У Чорнобилі показали нове сховище ядерних відходів (ВІДЕО)

22.12.2020 19:15
У Чорнобилі показали нове сховище ядерних відходів (ВІДЕО)
Фото з мережі Інтернет

У зоні ЧАЕС НАЕК Енергоатом завершив будівництво першого пускового комплексу Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП)

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на " ua-news.liga".

До 2040 року Енергоатом побудує ще 14 подібних пускових комплексів. Усі спорудження ЦСВЯП готові до прийому відпрацьованого ядерного палива, перша партія якого буде завантажена до сховища в травні 2021 року.

До будівництва ЦСВЯП Україна вивозила відпрацьоване паливо трьох атомних станцій – Хмельницької, Рівненської та Южно-Української – до Росії, що обходилося в $200 млн щорічно. Тепер такої необхідності немає, запевняють в Енергоатомі.

У ЦСВЯП відпрацьоване паливо буде зберігається близько 100 років, протягом яких очікується створення нових технологій із поводження з ядерними відходами.

Відпрацьоване паливо зберігається в ЦСВЯП за технологією, спеціально розробленою для України компанією Holtec International: зберігання в середовищі інертного газу в контейнерах з пасивним повітряним охолодженням.

У ЦСВЯП будуть зберігатися відпрацьовані відходи тільки українських АЕС. Зберігання відходів зарубіжних станцій заборонено законодавством України і суперечить рекомендаціям МАГАТЕ.

За оцінками експертів МАГАТЕ, українське ЦСВЯП не матиме ніякого негативного впливу на навколишнє середовище і грунтові води навіть у разі непередбаченої аварії. Міцність конструкції пройшла модельоване випробування на екстремальні ситуації: пожежа, вибух, землетрус і падіння літака.

На майданчику ЦСВЯП будуть розміщені 458 металобетонних контейнерів Hi-Storm, вагою 200 тонн кожен, із функціями біологічного захисту та пасивного відводу тепла, які можуть вмістити 16 529 відпрацьованих паливних збірок.

Також нагадаємо, що у зоні відчуження знайшли унікальну поліську хату, що повністю збереглася й не зруйнувалася за 34 роки.



Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: