#

У Чорнобилі науковці три роки проводили радіобіологічні дослідження мишоподібних гризунів

20.07.2021 10:07
У Чорнобилі  науковці три роки проводили радіобіологічні дослідження мишоподібних гризунів
Фото з місця події

Нещодавно у Чорнобилі пройшла нарада щодо виконання робіт у межах українсько-японського проєкту "SATREPS"

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на сторінку "Чорнобильський Радіаційно-екологічний Біосферний Заповідник" у Facebook.

Представники японського агентства JICA заслухали доповідь про виконання біологічної частини проєкту: протягом трьох років проводились радіобіологічні дослідження мишоподібних гризунів.

У результаті досліджень виявлено механізми, що допомагають тваринам пристосуватись до складних умов осушеної акваторії водойми-охолоджувача ЧАЕС.

Далі зауважується, що "SATREPS" ("Наукове і науково-технічне партнерство для сталого розвитку") – японська державна програма під управлінням Японського агентства міжнародного співробітництва (JICA) і Японського науково-технічного агентства (JST).

У 2018-му році, у межах зазначеного проєкту, започатковано радіобіологічні дослідження. Їх головним виконавцем з української сторони став Заповідник, співвиконавцем – Інститут ядерних досліджень НАНУ.

На базі наукового відділу Чорнобильського заповідника (в м. Чорнобиль) виконувався весь комплекс польових робіт та підготовки зразків (понад 300 зразків за весь період) для цитогенетичних досліджень.

Нагадаємо, що "Укрзалізниця" завершила реконструкцію колії між станціями Вільча та Янів, що з’єднує зону відчуження Чорнобильської атомної електростанції з основною залізничною мережею.

Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: