#

У Чорнобильському заповіднику зафіксували нові види сов (ФОТО)

19.05.2022 13:30
У Чорнобильському заповіднику зафіксували нові види сов (ФОТО)
Фото з місця події

Стало відомо, що у Чорнобильському заповіднику з’явилися нові види сов, а саме сова бородата та сичик-горобець

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на сторінку "Чорнобильський Радіаційно-екологічний Біосферний Заповідник"  у Facebook.

У дописі зауважується, що деякі види сов раніше взагалі не тра­плялися на півночі Київської області, навіть, як залітні. Проте у Чорнобильському заповіднику вони стали гніздитися, причому в доволі значній кількості. Серед них: сова бородата та сичик-горобець.

Довідково:

  • Сова бородата (Strixnebulosa) - рідкісний гніздовий птах Чорнобильського заповідни­ка. Маса її тіла становить до 1,2 кг, довжи­на тіла сягає 64 - 70 см, розмах крил - до 140 см. З усіх 13 видів сов, що трапляються у вітчизняній фауні, своїми розмірами сова бородата дещо поступається лише пугачу. У дорослої сови бородатої верх сірувато-бурий з численними темно-бурими й білуватими пля­мами, дзьоб і райдужна оболонка ока жовті. Як і всі види сов, сова бородата сама гнізд не будує, а займає гнізда хижих птахів біля відкритих заболочених ділянок. Інколи полює й удень. Найчастіше вирощує до чо­тирьох пташенят в одному виводку. Сова є дуже агресивною.
  • Сичик-горобець (Glaucidiumpasserinum) - рідкісний гніздовий птах Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного запо­відника. За лінійними розмірами він майже такий, як звичайнісінький горобець хатній: завдовжки 15,2 - 17,5 см, розмах крил ста­новить 35 - 39 см. Лише маса в нього може бути вдвічі більшою - 50 - 77 г. Верх буру­ватий зі світлими плямами, низ — білуватий зтемно-бурими поздовжніми рисками. Лице­вий диск у сичика-горобця розвинутий слабо. Очі жовті. Дзьоб світлий. Він є найменшим із видів сов, що трапляються на гніздуванні в лісовій зоні України та Карпатах. Нале­жить до кореального виду, який поширений у тайговій смузі.

Нагадаємо, що з 9 травня на Чорнобильській АЕС повністю відновлено контроль хімічних показників сховища відпрацьованого ядерного палива №1.


Читати "Моя Київщина" у Telegram