#

У День пам’яті Чорнобильської катастрофи росіяни запустили три ракети над трьома АЕС

27.04.2022 11:55
У День пам’яті Чорнобильської катастрофи росіяни запустили три ракети над трьома АЕС
ЧАЕС

У річницю Чорнобильської катастрофи, 26 квітня,  три російські ракети пролетіли над трьома українськими атомними електростанціями

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на відеозвернення Президента України Володимира Зеленського.

Володимир Зеленський у вечірньому відеозверненні сказав про катастрофу на ЧАЕС:

Про ту катастрофу мали б розповідати і в російських школах, мали б нагадувати в росії щороку 26 квітня, як це роблять в усьому цивілізованому світі.

Проте замість цього, учора російські вояки запустили три ракети так, що вони пролетіли безпосередньо над блоками трьох АЕС України: Запорізькою, Хмельницькою та Південноукраїнською.

Президент прокоментував:

Що це таке? Вони що, погрожують? Чи вони пристрілюються? Просто немає слів. Вони не усвідомлюють, що таке Чорнобиль, від слова "взагалі".

Також глава держави пригадав, як у перші дні війни російські окупанти намагалися наступати на Київ через Чорнобильську зону, використовували цю закриту територію як військовий плацдарм. Зеленський сказав:

Вони облаштовували позиції на землі, на якій заборонено навіть стояти. Вони ганяли бронетехніку по території, де захоронені забруднені радіацією матеріали і де кількість радіоактивних часток просто зашкалює. Вони зруйнували пункти дозиметричного контролю, зламали і розікрали систему контролю радіаційного стану на Чорнобильській АЕС, розграбували ядерну аналітичну лабораторію.

Президент відзначив, що лише завдяки професійності фахівців Чорнобильської АЕС вдалося врятувати Україну і Європу від нової катастрофи.

Нагадаємо, що поліцейські Київщини вшанували ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС.

Читати "Моя Київщина" у Facebook