#

У Держпродспоживслужбі повідомили про небезпечного шкідника на полях Київщини

14.05.2019 10:09
У Держпродспоживслужбі повідомили про небезпечного шкідника на полях Київщини
Черепашка шкідлива

У відомстві повідомили, що наразі відбувається переліт клопа шкідливої черепашки на поля озимої пшениці

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на прес-службу Держпродспоживслужби Київської області.

"За результатами фітосанітарного моніторингу відбувається переліт із місць зимівлі в посіви озимої пшениці перезимувалого клопа шкідливої черепашки. Переліт імаго вважається завершеним, коли співвідношення статей знаходиться в межах 1:1. Пізніше шкідник заселятиме ярі пшеницю та ячмінь", - повідомили у відомстві.

Зазначається, що у теплі сонячні дні комахи інтенсивно живитимуться клітинним соком стебел, а через 7-15 днів самиці відкладатимуть яйця. Пошкодження рослин дорослими клопами під час виходу в трубку негативно впливатиме на кількісні показники врожайності зернових колосових культур.

Після повного переселення перезимувалих клопів у посіви (ЕПШ 2-4 і більше імаго на м2) зернові колосові культури захищають шляхом обприскування інсектицидами:

  • Актара 25WG, ВГ – 0,10-0,14 л/га;
  • Альтекс, КЕ – 0,1-0,15 л/га;
  • Бі-58 новий, к.е. – 1,5 л/га;
  • Карате Зеон 050 СS , СК – 0,15 л/га;
  • Моспілан, ВП – 0,10-0,12 кг/га;
  • Децис ф-Люкс, 25 ЕС, КЕ – 0,3-0,4 л/га;
  • Фастак, КЕ – 1,0-1,5 л/га;
  • Ф’юрі, в.е. – 0,07-0,10 л/га.

Ці препарати будуть ефективні також і проти супутніх шкідників зернових культур.

При обстеженні угідь для прийняття рішення щодо захисту зернових від перезимувалого клопа черепашки важливо знати, що за прохолодної погоди імаго перебуватимуть у нижніх ярусах травостою, у вузлах кущення рослин, щілинах під грудочками грунту.

Нагадаємо, що на індивідуальних пасіках мешканців села Стрижавка Ставищенського району, сіл Лобачів та Нове Життя Володарського району зареєстровано випадки масової загибелі бджіл.

Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: