#

У Німеччині обурені обсягом виплат потерпілим від катастрофи Чорнобильської АЕС

26.04.2018 07:26
У Німеччині обурені обсягом виплат потерпілим від катастрофи Чорнобильської АЕС

У німецькому бундестазі відбулося засідання комітету з охорони навколишнього середовища, яке було приурочено до 32-ї річниці аварії на Чорнобильській АЕС

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на сайт "Новое Время".

Голова комітету Сільвія Коттінг-Уль піддала критиці недостатній обсяг компенсацій, виплачуваних потерпілим від катастрофи Чорнобильської АЕС. За її словами, виплати не відповідають передбаченому законом розміру. Також німецький депутат критично відгукнулася про енергетичну політику України, яка як і раніше робить ставку на атомну енергетику.

За словами Коттінг-Уль, яка відвідала регіон катастрофи 10-13 квітня, Єврокомісія підтримує цю політику, зокрема, надаючи кредити на забезпечення заходів безпеки, що дозволяє продовжити термін служби українських АЕС.

У своїй доповіді депутат також згадала комерційне використання зони відчуження навколо АЕС - там процвітає туризм.

Разом з тим на цій території, очевидно, буде організований центр для зберігання відпрацьованого ядерного палива. Зокрема, там заплановано будівництво могильника для відходів малої і середньої активності, а також проміжне сховище для високоактивних відходів. У той же час планів по створенню могильника для високоактивних відходів поки немає - як вказала Коттінг-Уль, Київ має намір спершу ознайомитися з досвідом Німеччини і скандинавських країн.

На засіданні також виступила парламентський статс-секретар при міністрі навколишнього середовища Рита Шварцелюр-Зуттер, яка розповіла про затримки в введенні в експлуатацію захисної арки над зруйнованим вибухом четвертим енергоблоком, яка була побудована ще в листопаді 2016 року. За словами Шварцеллюр-Зуттер, через високий рівень випромінювання в деяких частинах реактора роботи там можуть проводитися лише в обмеженому обсязі.

Як очікується, остаточно саркофаг буде готовий до кінця поточного року, вказала Шварцелюр-Зуттер.

У ніч на 26 квітня 1986 року на запущеній в експлуатацію в 1977 році Чорнобильської атомної електростанції в декількох кілометрах від Прип'яті стався вибух, який зруйнував реактор четвертого енергоблоку.

Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: