#

У Переяслав-Хмельницькому районі на період будівництва сонячної електростанції знизили податок

02.07.2019 06:54
У Переяслав-Хмельницькому районі на період будівництва сонячної електростанції знизили податок
Фото з мережі Інтернет

На Переяславщині під час сесії міськради затверджено розмір податку до міського бюджету за оренду землі для ТОВ “Грінтон”, яка будує сонячну електростанцію на Підварках в районі заводу “Точмаш”

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із посиланням на "Вісник Переяславщини".

На одній з попередніх сесій власники підприємства отримали дозвіл на будівництво об’єкту, проте розмір податків до міського бюджету тоді не було уточнено. Мова про них йшла лише у загальних обрисах. На цю ж сесію забудовники, які провели вже певні організаційні підготовчі заходи, подали свої пропозиції: на період будівництва  електростанції (на рік) попросили затвердити податок у розмірі 1 % (5117 грн на місяць), а після завершення будівництва – 3 % (15353 грн).

Підписуйтеся на офіційну сторінку порталу "Моя Київщина" у Facebook.

Дискусія виникла з приводу того, що у Переяславі для  енергогенеруючих об’єктів раніше вже було встановлено ставку – 8 %. Тож одні учасники обговорення наполягали, що умови повинні бути однаковими для всіх, інші ж опанували, що не можна порівнювати абсолютно екологічно безпечну діяльність сонячної електростанції з тими об’єктами, що дають ті чи інші викиди в атмосферу. Міський голова зі свого боку наполягав, що рішення повинно бути таким, щоб цей інвестор залишився у Переяславі. Також і головний архітектор Анна Степаненко пояснила, що земля, де планується розміщення електростанції, “не може бути використаною ні під яке інше будівництво, оскільки там проходять електромережі”. Та і взагалі, за її словами, окупність електростанції досить тривала – до 8 років. Лише після цього її забудовники почнуть заробляти кошти.

Також нагадаємо, що 25 червня територіальній громаді села Хоцьки Переяслав-Хмельницького району було передано 4 га пасовищ, які в них були попередньо незаконно відібрані.

Все ж лунало немало невдоволених реплік, що 3 % для такого об’єкту таки мало. Аж поки начальник відділу комунального майна Інна Біляй не пояснила, що у попередній розмові забудовники говорили, що 8 % для них однозначно багато. Якщо на сесії не буде підтримано їхню пропозицію у 3 %, вони як на компроміс погодяться на 5 %. От за такий варіант нарешті і було проголосовано: 1 % – на рік і 5 % – після завершення будівництва.

Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: