#

У Переяслав-Хмельницькому районі реконструювали козацький храм (ФОТО)

04.01.2021 09:30
У Переяслав-Хмельницькому районі реконструювали козацький храм (ФОТО)
Фото з мережі Інтернет

На Переяславщині споруду святині відбудували на уцілілому фундаменті церкви, яка була споруджена на початку ХХ століття, площею 325 квадратних метрів, а сам архітектурний проєкт відбудованого храму є копією старого собору

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на "Переяслав Сіті".

У храмі збережені історичні артефакти: валуни-пісковики козацької доби, які в підмурівок старої церкви заклали Падалки (нащадки великого козацького роду). Вони й збудували старий собор.

Цікаво, що відбудували собор всього за один рік, 14 жовтня 2019 року на Покрову було освячено фундамент, а вже 17 жовтня 2020 року освячено відбудований храм і здійснено першу урочисту літургію.

Ініціатором та меценатом відбудови стала Анна Кузьменко-Лебедівська (яка є прямим нащадком великого козацького роду Падалок і праправнучкою тодішнього чопильського землевласника Івана Падалки, який на початку ХХ століття збудував старий собор).

Нещодавно у чопильському храмі Миколи Чудотворця відбулася святкова літургія – перше храмове свято. Були запрошені хористи із Михайлівського Золотоверхого собору, які співали на службі та виконували церковні пісні. Чопильським діткам подарували смаколики від Святого Миколая. Анна Іванівна, яка було присутня на святі, погодилася дати інтерв’ю для нашого видання.

Також нагадаємо, що в Гайшині, що на Переяславщині, у наступному році планують капітальне оновлення сільського стадіону.

На Переяславщині відновили козацький храм - храм, козаки, відбудова - o 1eqvce175r2d13pc113e683uh01r

На Переяславщині відновили козацький храм - храм, козаки, відбудова - o 1er3pf6ka13qc14uj1gs81h51fop4c


Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: