#

У Переяславі відкрився центр психологічної допомоги та реабілітації "Molfa hub"

30.11.2022 14:40
У Переяславі відкрився центр психологічної допомоги та реабілітації "Molfa hub"
Фото з місця подій

У переяславському центрі психологічної допомоги та реабілітації "Molfa hub" психологиня з двадцятирічним стажем Оксана Руденко та ветеран АТО Олег Дудка безкоштовно підтримують військовиків та членів їхніх родин

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на "Переяслав City".

Кандидатка психологічних наук Оксана Руденко (51 рік) більше двадцяти років навчає та випускає у світ фахівців-психологів з Університету Григорія Сковороди у Переяславі. Із 2018-го Оксана Володимирівна працювала практичним психологом у військовому шпиталі й допомагала учасникам бойових дій в зоні АТО відновити та покращити ментальне здоров’я.

Після повномасштабного вторгнення, розповідає Оксана Володимирівна, її колишній аспірант, столичний психотерапевт Іван Дмитрик запропонував їй спільно відкрити центр психологічної реабілітації військовиків та допомоги їхнім родинам у Переяславі. Такий же відкрив і у Києві, назвавши його "Molfa hub", що означає "місце сили".

Іван – киянин, родом зі Львова, закінчував аспірантуру у переяславському виші. Нині він керівник медичного центру "Мольфа" у Києві, де працює психотерапевтом. Іван заснував ГО "Асоціація ресурсної психології та психотерапії". У співпраці цієї організації з Центром консультативно-ресурсної психології, що на базі нашого університету, у вересні було започатковано наш волонтерський проєкт.

Оксана Володимирівна розповідає:

Ми хотіли створити простір, де б хлопці, повернувшись з фронту, могли просто розслабитися, перезавантажитися, відпочити, пройти курс масажу. Тривалі пошуки великого приміщення для цього задуму, на жаль, не дали результату. Та на наше прохання відгукнувся Тарас Вікторович Костін і безкоштовно надав своє приміщення у центрі міста, за що ми дуже вдячні. У ньому є затишний зал для проведення занять, кімната для медитацій та вбиральня: поки це основне. Також хочемо подякувати провайдеру «ХатаNet» за безкоштовне підключення інтернет.

Переяславець Олег Дудка брав участь у бойових діях на Луганщині з 2014 по 2016 рік. Повернувшись із зони АТО, вирішив здобути освіту психолога. Оксана Руденко була його викладачкою – вона й запросила чоловіка надавати консультації у новоствореному центрі, адже він на власному досвіді розуміє душевний стан захисників, які побували на фронті, та цивільних, постраждалих від війни. Частиною команди стала ще одна здібна випускниця Оксани Володимирівни, психологиня з досвідом роботи у військовому шпиталі Лілія Хараджі.

Допомогу військовим та членам їхніх родин надають безкоштовно. Звертатися до фахівців центру можуть також всі охочі на платній основі. Оксана зазначила, що в Україні поки що недостатньо розвинена культура піклування про своє ментальне здоров’я. Люди соромляться, що хтось дізнається про їхні візити до психолога – особливо у невеликому місті, або сподіваються впоратися зі своїми негараздами самотужки. А між тим дбати про душевну рівновагу, особливо у такий складний час – необхідність, аби не ризикувати власним благополуччям та можливістю жити повноцінно.

Нагадаємо, що під час засідання 15 листопада виконавчий комітет міської ради затвердив виділення коштів на придбання техніки та обладнання для запобігання і ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій у Переяславській громаді.

Читати "Моя Київщина" у Telegram