#

У росії підтвердили тримання під вартою українського журналіста Дмитра Хилюка

10.04.2024 11:39
У росії підтвердили тримання під вартою українського журналіста Дмитра Хилюка
Дмитро Хилюк

Міністерство оборони росії підтвердило утримання під вартою українського журналіста Дмитра Хилюка, якого російські військові викрали із села Козаровичі на Київщині під час окупації регіону навесні 2022 року

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на видання "Ґрати".

Рідним журналіста на їх запит надали відповідь, у якій йде мова, що станом на середину березня цього року Дмитро Хилюк "затриманий і перебуває на території російської федерації". Місце утримання при цьому не розкривається із приміткою, що це службова інформація з обмеженим доступом з метою гарантування безпеки та "попередження терористичних актів у місцях утримання згаданих осіб".

Крім цього, документ містить перелік гарантій, гарантованих військовополоненим міжнародним гуманітарним правом. При цьому Дмитро Хилюк не є військовослужбовцем — до моменту фактичного викрадення під час окупації Київщини у березні 2022-го він працював у Києві журналістом українського інформаційного агентства УНІАН.

До цього батьки журналіста не мали з ним зв’язку, але отримували про нього інформацію опосередковано — через Міжнародний комітет Червоного Хреста (МКЧХ). Влітку 2022 року їм передали коротку записку, датовану квітнем 2022 року, із фразою, що Дмитро живий, написаною його почерком. Пізніше, влітку 2023-го, представник МКЧХ сконтактував із ними та повідомив, що йому вдалось зустрітись із Дмитром особисто в російському СІЗО.

Нагадаємо, що у грудні журналіст Дмитро Хилюк отримав міжнародну відзнаку PEMC.

Читати "Моя Київщина" у Telegram