#

У школах Іванківської ОТГ обіцяють змінити якість шкільного харчування

27.02.2021 16:00
У школах Іванківської ОТГ обіцяють змінити якість шкільного харчування
Фото з місця події

Народна депутатка Ольга Василевська-Смаглюк дала органам місцевого самоврядування два тижні на виправлення недоліків шкільного харчування в Іванківській ОТГ

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на сторінку народної депутатки Ольги Василевської–Смаглюк у Facebook.

Народна депутатка розповіла, що вона неодноразово отримувала скарги від батьків. За їхніми словами дітей годують несвіжою продукцією, меню – не цікаве та не смачне. У багатьох школах взагалі відсутнє харчування.

Торік в Іванківській ОТГ основним постачальником кейтерингових послуг для шкіл та харчових продуктів був ПП "Школярик", який виграв тендер на 6,7 млн гривень.

Вартість одного обіду: 33 грн для молодших класів; 39 грн — для старших. Щодо якості продукції. Цитую одну з мам: "спред замість масла, хоч по накладних — це масло і не дешеве, сосиски й курятина — це взагалі "собачі харчі". Постачальника не змінюють з року в рік, адже це вигідно всім, і тим, хто стоїть вище. Ковбасні вироби з пекучим смаком, від деяких продуктів взагалі дітей обсипає". У 2021 році 90% закупівель виграла ФОП Глущенко Дарія Владиславівна, родичка директора ПП "Школярик" Глущенко Владислава, – зауважила нардеп.

Також вона розповіла, що днями відбувся аукціон на шкільний кейтеринг вартістю 8,5 млн грн., який також виграв ПП "Школярик".

У той же час ціни, за якими поставляється продукція, далекі від гуртових. Наприклад, ФОП Глущенко у 2021 році продала Іванківській громаді банани по 40 грн/кг; мандарини по 60 грн/кг; яйця по 4 грн/шт. Напівфабрикати зі свинини – 150 грн/кг, куряча гомілка – 81 грн/кг. Це навіть дорожче, ніж у роздрібних магазинах, – додала Ольга Василевська-Смаглюк

Окрім цього нардеп роз’яснила норми законодавства у сфері шкільного харчування.

Згідно зі спільним наказом МОЗ України та МОН України від 01.06.2005 №242/329 “Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах” щоденний контроль за організацією якісного та безпечного харчування покладається на засновників (власників) і керівників навчальних закладів. Згідно зі статтею 56 Закону України «Про освіту» органи державної влади та органи місцевого самоврядування, у підпорядкуванні яких перебувають державні та комунальні заклади освіти, забезпечують безоплатним гарячим харчуванням дітей пільгових .категорій, – звернула увагу нардеп
Підсумовуючи своє повідомлення, Ольга Василевська-Смаглюк додала, що за два тижні рейд по освітнім закладам 96-го округу. Вона дала час органам місцевої влади та органам місцевого самоврядування, щоб вони запровадили якісний контроль за організацією дитячого харчування у школах, за якістю продукції, виправили недоліки, та забезпечили харчуванням дітей згідно з українським законодавством.

Нагадаємо, що управлінці та педагогічні працівники закладів загальної середньої освіти Київщини учора, 17 лютого, під час онлайн-семінару обмінялися досвідом використання в роботі Е-щоденників та Е-журналів.



Читати "Моя Київщина" у Facebook