#

У Сквирському районі розгорається скандал навколо переходу громади під протекцію ПЦУ

18.02.2019 16:55
У Сквирському районі розгорається скандал навколо переходу громади під протекцію ПЦУ
Служіння у церкві села Селезнівка

У селі Селезнівка Сквирського району розгорається скандал навколо переходу місцевої релігійної громади під протекцію Православної церкви України

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на "5 канал".

У селі Селезенівка громада більшістю вирішила перейти до Православної Церкви України. Але частина вірян разом із новопризначеним священиком Московського Патріархату переходити до Єдиної Української не захотіли і привласнили собі ключі від церкви. Віддавати храм жодна зі сторін не хоче, як і йти на почергові служби.

У селі Селезенівка проживає близько 300 мешканців. Майже всі одностайно вирішили перейти до Помісної Церкви, повідомив Григорій Матвійович, який був головою ревізійної комісії на зборах.

"Там більш як 280 жителів села підписалося, що вони хочуть перейти до Київського Патріархату", - розповідає місцевий мешканець Григорій Літош.

Відтоді в Селезенівці – релігійна колотнеча. Церкві Святої Трійці вже сто років. А кому в ній служити та молитися, віряни не можуть дійти згоди. Ключі від храму тільки в руках священика Московського Патріархату. Прихильники Єдиної Помісної Церкви кажуть: цей батюшка привозить сюди кількох прибічників, які й допомагають йому утримувати контроль над храмом.

Приїхала сюди – із сусіднього райцентру, зізнається пані Надія Яременко. Бо ж каже, супроводжує батюшку.

"Вони самі співають, ми тільки стоїмо в стороні", - розповіла прихожанка.

На ранкову службу прийшли обидві сторони. У храмі віряни намагаються поводитися стримано, а вже після – в кого як виходить.

Священик у конфліктну ситуацію не втручається. Але каже: збори про перехід громади села Селезенівка до Єдиної Української Церкви проводили серед усіх селян.

"Якщо збираються збори церкви, парафіяльної громади, це ті, що ходять реально до церкви. Головою парафіяльної ради є священик", - коментує настоятель храму Святої Трійці Московського Патріархату Отець Назарій.

"Селезенівка – єдина" – символічний надпис, який можна побачити поруч із храмом. Громада цього села вирішила більшістю перейти до Православної Церкви України. Утім, у Селезенівці цей процес поки гальмується, як меншістю, так і тими парафіянами Московського Патріархату, які приїжджають сюди із сусідніх сіл і ділити цей храм не хочуть.

Прибічники об'єднаної Церкви відступати не планують. Кажуть: вже за місяць матимуть усі документи про реєстрацію парафії у ПЦУ. Тоді до них приїде й новий священик.

Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: