#

У Ставищі встановили меморіальну дошку ліквідатору аварії на ЧАЕС, який провів операцію "Голка"

13.12.2021 18:30
У Ставищі встановили меморіальну дошку ліквідатору аварії на ЧАЕС, який провів операцію "Голка"
Фото з місця події

У селищі Ставище на вулиці Куницького встановили меморіальну дошку ліквідатору аварії на ЧАЕС Миколі Мельнику

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на сторінку "Ставищенська селищна територіальна громада" у Facebook.

У дописі наголошується, що Микола Мельник родом зі Ставища. Він льотчик-випробовувач, ліквідатор наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та Герой Радянського союзу (1987).

Далі говориться саме він 19 червня 1986 року під час ліквідації аварії на Чорнобильськіій АЕС, пілотуючи гелікоптер Ка-27Е над реактором станції, вдало провів операцію "Голка", помістивши в реактор сталеву трубу з датчиками довжиною 18 м і діаметром 100 мм. Екіпаж Ка-27Е також встановив ще ряд датчиків у районі 4 енергоблоку, у тому числі і в жерло вентиляційної труби.

6 жовтня 1987 року за мужність, героїзм та відданість, проявлені при ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, присвоєно звання Героя Радянського Союзу та нагороджено Орденом Леніна. 1990 року було відзначено премією Міжнародної вертолітної асоціації "Слава досконалості" у номінації "Премія імені І.Сікорського за гуманітарні послуги".

Нагадаємо, що у Ставищенській ОТГ біля пам'ятника Тарасу Шевченку було висаджено близько 40 нових дерев.

Читати "Моя Київщина" у Facebook