#

У Таращанській громаді зафіксовано масовий падіж бджіл

13.06.2024 19:28
У Таращанській громаді зафіксовано масовий падіж бджіл
Фото з мережі Інтернет

В окрузі сіл Лук’янівка, Буда та Малоберезянське у Таращанській громаді було зафіксовано значну кількість падежу бджіл

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на пресслужбу Таращанської МТГ.

Щороку у весняно-літній період масового цвітіння медоносів та масових обробок полів від шкідників та бур’янів, реєструються випадки загибелі бджіл.

Зразки для досліджень доставлені власниками пасік з Таращанської громади до лабораторій Києва, де й будуть визначати причини гибелі бджіл.

Аграрії та бджолярі в деяких моментах взаємозалежні – пасічники одержують мед, а аграрії отримують до 40% більшу врожайність сільгоспкультур, запилених бджолами, 

– зазначили у Таращанській МТГ.

З метою попередження та недопущення таких випадків пасічникам нагадують декілька пунктів, які допоможуть зберегти бджіл та попередити виникнення непорозумінь між сільськогосподарськими виробниками та пасічниками:

  • пасічники зобов’язані зареєструвати пасіку за місцем проживання або за місцем знаходження у органах місцевого самоврядування та оформити ветеринарно-санітарний паспорт на пасіку. Згідно із ст. 14 п. ІІІ "Інструкції з профілактики та встановлення факту отруєння бджіл засобами захисту рослин" у разі перевезення бджолиних сімей з місця фактичного розташування пасіки, зазначеного під час її реєстрації, власник пасіки або уповноважена ним особа зобов’язаний за два календарних дні повідомити органи місцевого самоврядування, на території яких він планує розмістити пасіку, про дату ввезення та вивезення пасік, надати свої контактні дані (номер телефону та адресу електронної пошти).
  • згідно із ст. 37 Закону України "Про бджільництво" фізичні та юридичні особи, які застосовують засоби захисту рослин для обробки медоносних рослин, зобов'язані не пізніше ніж за три доби до початку обробки через медіа попередити про це пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані до десяти кілометрів від оброблюваних площ. При цьому повідомляється дата обробки, назва препарату, ступінь і строк дії токсичності препарату.

Нагадаємо, що на Білоцерківщині зафіксовано сказ у домашньої тварини.

Читати "Моя Київщина" у Telegram