#

У Тетіївському районі відкрили цех для зберігання 50 тонн замороженої малини (ФОТО)

11.09.2018 15:22
У Тетіївському районі відкрили цех для зберігання 50 тонн замороженої малини (ФОТО)

У селі Дібрівка Тетіївського району було відкрито холодильний цех для зберігання замороженої малини вартістю 100 тис євро

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на Agroreview.

АП "Дібрівка Агросервіс", виробник яблук і органічної малини, вводить в експлуатацію 1-шу лінію холодильного цеху вартістю €100 тис, що дозволяє зберігати до 50 тонн замороженої малини. У планах довести потужності до 200 тонн.

У господарстві під садівництво виділено 41 га, з яких 11 га інтенсивність саду яблуні і 30 га займає органічна малина. Посадки закладені в 2016 році і до сезону 2018 року, коли малина вступила в максимальне плодоношення, в "Дібрівка Агросервіс" гостро постало питання зберігання і переробки швидкопсувної ягоди.

"Від ідеї до запуску холодильника був всього місяць. Раніше ми відпрацьовували різні варіанти, планували в іншому місці придбати приміщення і зробити холодильний цех, але покупка затягнулася. Після того, як у нас пропало 5 тонн малини, ми вирішили різко змінити плани, і не чекати. В результаті з моменту, як ми залили перший бетон для нового цеху і заклали першу партію малини в камеру охолодження, минуло три тижні", - зазначив генеральний директор "Дібрівка Агросервіс" Юрій Демцюра.

За його словами, інвестиції в холодильне обладнання, яке придбали в компанії "Холод Інжиніринг", склали €100 тис. Цех працює вже близько двох тижнів: малина перебирається, калібруєтся, інспектується та заморожується для подальшого зберігання.

"Я відповідав за технічну сторону. Стояло завдання - запустити цех в стислі терміни, так як сезон малини вже почався. В Україні велика проблема з електроенергією, тут у нас дозвіл на 50 КВт за все, але ми впоралися. У камері охолодження, в цеху, де перебирають малину - підтримується температура + 5°C. У камері шокової заморозки має бути мінус 30°C, в камері схову — мінус 20°C. На кожну камеру є окреме обладнання, сумарна потужність по електриці становить 50 КВт, і, повторюся, ми насилу їх отримали. У випадку з малиною дуже важливо не перевантажувати ягоду з однієї в тари в іншу - зібрали і поклали", - коментує Іван Пугачов, технічний директор компанії "Холод Інжиніринг".

Керівництво агропідприємства планує розширювати потужності зберігання замороженої малини до 200 тонн.

"Запущено першу чергу холодильника вартістю в €100 тис.. У нас уже є досвід, коли ми за ніч заморожували 3,5 тонни малини. Склад замороженої продукції — сьогодні тут до 50 тонн можна зберігати, але його ще не наповнили. Друга черга доведе потужності зберігання до 200 тонн. Вірю, що як тільки ми отримаємо дозвіл на більше використання електроенергії, на додаткові кіловати, ми почнемо будувати і другу чергу, і, можливо, третю, адже в наступному році плануємо зібрати близько 500 тонн органічної малини, яку потрібно зберігати", - упевнений директор підприємства Юрій Демцюра.

Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: