#

У Васильківському районі росте слонова трава (ВІДЕО)

28.11.2018 14:55
У Васильківському районі росте слонова трава (ВІДЕО)
Фото з мережі Інтернет

У селі Дослідницьке на базі Українського науково-дослідного інституту прогнозування та випробовування техніки і технологій для сільськогосподарського виробництва імені Леоніда Погорілого (УкрНДІПВТ) займаються вирощуванням мікантусу

Як повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на "Agro-business", плантації міскантусу в селі Дослідницьке закладені ще в 2012 році.

Попри те, що вирощування міскантусу, а особливо за сучасної ціни на газ, є дуже вигідним, вирощування міскантусу в Україні поки що залишається незанятою нішею.

Міскантус або як його ще називають "слонова трава" – багаторічна культура зовні схожа на очерет. За 1 рік міскантус виростає до 3-4 метрів у висоту і дає до 25 тон сухої маси з гектара, що здатне замінити еквівалент при спалюванні аналогічний 10-15 тис м³ природного газу або 15 тонн вугілля.

Міскантус розмножується так званими ризомами (шматочками коренів). За один рік посаджений корінь здатний дати до 25 похідних корінців, які вже наступного року можуть бути використані для подальшого розмноження міскантусу.

Міскантус можна вирощувати на бідних ґрунтах чи в низинах, які не придатні для вирощування інших культур.

Перевагою міскантусу є те, що його збирають уже в сухому стані, а це здешевлює кінцевий продукт, адже біомасу не треба досушувати, а можна відразу використовувати для спалювання у котлах чи для переробки на пелети чи євро дрова.

Посадивши міскантус 1 раз, можна упродовж 25 років збирати урожай без додаткових капіталовкладень.

На думку фахівців, в Україні під міскантус може бути відведено до 4 млн гектарів, тоді як зараз під міскантус відведено не більше 400 га.

Використання культури не обмежується виключно сферою біопалива. Її солома служить в якості добавки до корму для худоби. Вона придатна для виробництва целюлози і будівельних матеріалів. Тому попит на міскантус з плином часу буде тільки зростати, що є запорукою успішної діяльності підприємства по його вирощуванню. 

Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: