#

У Вишгороді знайшли житло давньоруського гончара (ФОТО)

24.05.2019 12:59
У Вишгороді знайшли житло давньоруського гончара (ФОТО)
Фото з місця події

Співробітники Вишгородського історико-культурного заповідника проводять археологічні дослідження залишків фундаменту житла гончара з подальшою його реконструкцією

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із посиланням на "Погляд".

У часи Київської Русі Вишгород був потужним гончарним центром. У ньому діяли 250-300 гончарних горнів, а посуд робили навіть для княжих дворів. Коли почали будувати Вишгород як сучасне місто енергетиків було знайдено багато гончарних горнів, які, на жаль, не вдалося зберегти. Наразі з усіх досі знайдених збереглася лише одна піч для випалювання кераміки ХІ ст, що є єдиною у Східній Європі. З цього й почалося будування у 2006 року музею давньоруського гончарства як одного з підрозділів Вишгородського історико-культурного заповідника.

Нещодавно було зроблено ще одне відкриття – на території музею знайдено фундамент помешкання давньоруського гончара. Звісно ж цей об’єкт потребує перш за все дослідження, а згодом – реставрування. Зараз уже почалися його розкопки під академічним наглядом Інституту археології НАН України, Вишгородською археологічною експедицією, очолюваною Дмитром Бібіковим. Також роботи ведуть науковий співробітник ВІКЗ Дмитро Дяченко та працівники архітектурно-археологічної експедиції ІА НАН України Антон Кучерін та Валерій Кайстрюков.

Підписуйтеся на офіційну сторінку порталу "Моя Київщина" у Facebook.

До розкопок долучились не лише археологи, а й всі наукові співробітники ВІКЗ, разом з його директором, кандидатом історичних наук Владою Литовченко. Вона розповідала, що робота над дослідженням та відновленням житла давньоруського гончара є дуже важливою справою насамперед в дослідницькому плані, адже це може дати нові відомості про життя, побут, соціальний статус тодішніх ремісників.

 

Це буде новий археологічний об‘єкт у Вишгороді, який безсумнівно зацікавить і жителів міста, і численних туристів історією міста і його давніх ремесел.

Читайте також: "У Вишгороді до Дня музеїв організували квест для молоді (ФОТО)"

Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: