#

У зоні ЧАЕС вимірюватимуть радіаційне забруднення із використанням гелікоптерів

30.06.2021 18:25
У зоні ЧАЕС вимірюватимуть радіаційне забруднення із використанням гелікоптерів
Фото з місця події

Тренувальні навчання "Мобільний радіологічний моніторинг" відбудуться у зоні відчуження у вересні 2021 року

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням  на сторінку "Державне агентство України з управління зоною відчуження" у Facebook.

Представники Федерального управління з радіаційного захисту Німеччини та Федеральної поліції Німеччини разом із представниками Державного агентства України з управління зоною відчуження та підприємств зони відчуження домовилися про це під час візиту до Чорнобиля з 22 до 24 червня.

У межах наукового проєкту обговорили відпрацювання підходів до радіаційного моніторингу переносними вимірювальними засобами, мобільними лабораторіями та літальними апаратами в умовах радіаційного забруднення.

Крім того, у ході реалізації проєкту будуть застосовані нові технології паспортизації забруднених територій і складені карти радіаційного забруднення деяких територій зони відчуження. Це питання особливо важливе для України, зважаючи на недостатнє фінансування протягом останніх 10 років і проведення дозиметричної паспортизації застарілими ресурсоємними методами.  Заплановані навчання дозволять перевірити достовірність вимірювань та допоможуть відпрацювати взаємодію різних структур у випадку радіаційних інцидентів.

Під час візиту німецька делегація провела робочі зустрічі з представниками ДАЗВ, а також очільниками та спеціалістами державних спеціалізованих підприємств "Екоцентр", "Чорнобильська АЕС" та "ЦППРВ".

У планах Федерального управління з радіаційного захисту Німеччини, Державного агентства України з управління зоною відчуження, а також підприємств сфери управління ДАЗВ – проведення у вересні 2021 року пілот-проєкту і вимірювання радіаційного забруднення зони відчуження із використанням гелікоптерів для сканування визначеної території із залученням представників НАЕК "Енергоатом", Державної інспекції ядерного регулювання України та інших зацікавлених сторін.

Також нагадаємо, що голова Верховної Ради Дмитро Разумков підписав закон №4555, який передбачає підвищення пенсії ліквідаторам аварії на Чорнобильській атомній станції.

Читати "Моя Київщина" у Telegram