#

У зоні відчуження планують створити індустріальний кластер

18.04.2021 18:00
У зоні відчуження планують створити індустріальний кластер
Фото з місця події

У четвер, 15 квітня, до зони відчуження завітав заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України

Як повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на сторінку "Державне агентство України з управління зоною відчуження" у Faсebook, також приїхали українські ЗМІ.

Зауважується, що під час відвідування Нового безпечного конфайнмента до журналістів звернувся перший заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів Богдан Боруховський, а також керівництво ДАЗВ та ЧАЕС.

Богдан Боруховський сказав:

Життя України поділилося на "до" і "після" 26 квітня 1986 року. Можна з упевненістю сказати, що зачепило кожну українську сім'ю тим, чи іншим чином. Безумовно, держава, як і всі громадяни України, будуть пам'ятати подвиг тих людей, які допомогли ліквідувати наслідки, які боролися зі стихією у перші дні, які боролися протягом наступних років. Насправді працівники, які працюють зараз тут, вони так само долають наслідки того, що сталося 35 років тому.

Окрім того, перший заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів Богдан Боруховський розповів про бачення міністерства у сфері розвитку зони та плани з відзначення 35-х роковин трагедії:

Чорнобиль - це унікальні території і пам’ять про тих, хто народився, виріс, працював тут і рятував людство від ядерної катастрофи. Це героїчна та трагічна епоха. У планах Міндовкілля показати різний Чорнобиль не лише як місце пам’яті про аварію, а і як зону відродження природи. А ще науковий майданчик та місце розвитку туризму майбутнього. Ми хочемо донести всім, що Чорнобиль - безпечний. Він є свідченням того, що українці подолали проблему та контролюють ситуацію. Зона змінюється. І наше головне завдання, аби у неї з’явився новий сенс і вона перетворилася із зони відчуження на зону відродження.

Далі він сказав, Міндовкілля бачить такі напрями розвитку зони відчуження:

  • бар’єрна функція та безпечне поводження з відпрацьованим ядерним паливом та радіоактивними відходами. Держава створює у зоні відчуження об’єкти, які завершать етап діяльності у сфері використання ядерної енергії – централізоване довгострокове зберігання і захоронення відпрацьованого ядерного палива та радіоактивних відходів;
  • відродження території як культурної спадщини та туристичного магніту. Зона відчуження – місце, де людина усвідомлює масштаби людської діяльності та її вплив на планету. Ці речі не залишають байдужим нікого. Ми хочемо, щоб відвідування зони (Не)відчуження, а Відродження було максимально комфортним;
  • окремий індустріальний кластер. Цьому сприяють залучення значних інвестицій у розвиток території, вигідне географічне розташування, наявність інженерної та транспортної інфраструктури;
  • сучасний та комфортний майданчик для роботи українських та іноземних вчених. Відкриття інноваційного парку;
  • розвиток Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. Унікальне місце збереження природних комплексів Полісся. Лише тут одночасно можна зустріти увесь спектр радіонуклідів та цілісні екосистеми.

Також далі у своїй промові заступник Міністра зазначив, що Новий безпечний конфайнмент — це високотехнологічна споруда, а також демонстрація того, як людина може боротися зі складними катастрофами світового масштабу.

За словами Богдана Боруховського, Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів працює над тим, щоб змінити сприйняття зона відчуження на зону розвитку та відродження.

Голова Державного агентства України з управління зоною відчуження Сергій Костюк, зазначив, що основні зусилля Агентства та підприємств сфери управління ДАЗВ направлені на те, щоб виконувати усі роботи, які спрямовані на ліквідацію та пом’якшення наслідків Аварії на 4-му енергоблоці Чорнобильської АЕС. Окрім того, велику увагу необхідно приділяти розвитку цих територій та залученню інвестицій.

Своєю чергою виконуючий обов'язки генерального директора ЧАЕС Валерій Сейда промовив:

Ми будемо старатися бути достойними тих героїв, які стояли на початку ліквідації аварії.

Нагадаємо, що у Чорнобильській зоні вперше за багато років оновлять дорогу.

Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: