#

Україна відмовилася від приєднання до енергомереж росії та білорусі

26.02.2022 23:20
Україна відмовилася від приєднання до енергомереж росії та білорусі
Фото з мережі Інтернет
Сьогодні, 26 лютого, Міністерство енергетики України відмовилося від приєднання до енергомереж росії та білорусі після завершення роботи в ізольованому режимі.

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на допис міністра енергетики України Германа Галущенко у Facebook.

За словами міністра, під час вторгнення росії в Україну, енергосистема держави проводила тестове випробування роботи в ізольованому режимі від російської та білоруської енергосистем. Автономна робота української енергосистеми протягом 24-26 лютого пройшла успішно і довела спроможність працювати в ізольованому режимі, попри обстріли, запеклі бої та спроби знищити об’єкти критичної інфраструктури.
Українська енергосистема довела здатність підтримувати необхідну частоту 50 Гц в різних режимах роботи та надійність і безпеку енергопостачання українським споживачам навіть в умовах військової агресії. Дякую оператору НЕК "Укренерго" за професійно виконані роботи та диспетчерське управління у надскладних умовах. Дякую всім енергетичним підприємствам за забезпечення ресурсної, технічної та технологічної роботи енергосистеми!, - сказав Герман Галущенко.
Варто сказати, що повернення енергосистеми України в об'єднану з росією та білорусією мережу після випробувань було заплановане на 27 лютого однак сьогодні, 26 лютого, було підписано наказ Міненерго про відмову від приєднання до енергомережі російських окупантів.

Герман Галущенко планує звернутися до міністрів енергетики европейських країн щодо сприяння у прискоренні ухвалення рішення про приєднання української енергосистеми до європейської.
Технічно і технологічно ми довели нашу спроможність. Політично - слово за урядами європейських країн. Отже, ми розраховуємо на європейський крок назустріч. Але впевнені у своїх силах і здатності забезпечити українців стабільним енергопостачанням, не зважаючи на плановість чи прискореність термінів синхронізації, - заявив міністр.
Зауважимо, що станом на сьогодні, 26 лютого, працюють 10 блоків АЕС, гідрогенерація, а теплові електростанції як державної, так і приватної форми власності наростили достатній запас вугілля для успішного закінчення опалювального сезону та забезпечують вироблення необхідного обсягу електроенергії та регулювання потужності.

Читати "Моя Київщина" у Facebook