#

Україна вшановує ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС

14.12.2020 12:30
Україна вшановує ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС
Фото з мережі Інтернет

Президент України Володимир Зеленський разом із іншими високопосадовцями взяв участь у пам'ятних заходах з нагоди Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на "Zik".

Президент України Володимир Зеленський у День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС поклав квіти до пам'ятного знака "Воїнам Чорнобиля" та меморіального кургану "Героям Чорнобиля" у Києві, - йдеться у повідомленні Офісу Президента.

Окрім Зеленського, у церемонії взяли участь голова Верховної Ради Дмитро Разумков, прем'єр-міністр Денис Шмигаль та керівник Офісу президента Андрій Єрмак. Учасники заходу вшанували пам'ять загиблих ліквідаторів аварії на ЧАЕС хвилиною мовчання.

Як зазначається, указом Президента від 10 листопада 2006 року День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС встановлений 14 грудня на згадку про завершення будівництва саркофагу над четвертим зруйнованим енергоблоком ЧАЕС 14 грудня 1986 року.

Вибух на Чорнобильській атомній електростанції стався 26 квітня 1986 року. За різними даними, від отриманого опромінення протягом лише одного місяця після Чорнобильської катастрофи загинуло від 30 до 200 пожежників і працівників АЕС. Спочатку подолати наслідки викиду радіоактивних речовин до робіт залучали військових строкової служби. Влітку 1986 року і пізніше величезний обсяг робіт був виконаний залученими військовими запасу та вільнонайманими працівники.

За неповними даними, до процесу ліквідації були залучені понад 600 тисяч осіб. Вони працювали вахтовим методом, коли приїздили одні, отримували максимально допустиму дозу радіації й їхали назад, тоді на зміну приїздили інші ліквідатори.

Також нагадаємо, що Асамблея донорів Рахунку ядерної безпеки відзначила прогрес реалізації проектів на промисловому майданчику Чорнобильської АЕС.

Вшанування пам'яті ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС

Читати "Моя Київщина" у Telegram
Теги: