#

"Гарячі" випробування СВЯП-2 на Чорнобильській АЕС планують закінчити у визначені строки

08.12.2020 17:49
"Гарячі" випробування СВЯП-2 на Чорнобильській АЕС планують закінчити у визначені строки
Фото з мережі Інтернет

Асамблея донорів Рахунку ядерної безпеки відзначила прогрес реалізації проектів на промисловому майданчику Чорнобильської АЕС

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на Єдиний веб-портал органів виконавчої влади України.

Під час онлайн-засідання Асамблеї представники Європейського банку реконструкції та розвитку та української делегації поінформували країни-донори Рахунку ядерної безпеки про стан реалізації міжнародних проектів на промисловому майданчику ЧАЕС, а саме: Сховища відпрацьованого ядерного палива "сухого" типу (СВЯП-2) та заводу з переробки рідких радіоактивних відходів.

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Роман Абрамовський зазначив, що Україна зацікавлена в успішній реалізації проекту СВЯП-2, завершенні «гарячих» випробувань у визначені строки і докладає для цього максимум зусиль. Цей об’єкт дає змогу розпочати перевезення відпрацьованого ядерного палива зі СВЯП-1 до СВЯП-2 та забезпечити його довготривале та безпечне зберігання. Початок «гарячих» випробувань за проектом СВЯП-2 – це велика перемога на шляху до ядерної та радіаційної безпеки України.

Також донорів проінформували про успішну експлуатацію заводу з переробки рідких радіоактивних відходів, який також було побудовано за рахунок донорів Рахунку ядерної безпеки, яким керує Європейський банк реконструкції та розвитку.

Учасники Асамблеї висловили підтримку в продовженні міжнародного співробітництва з питань подолання наслідків Чорнобильської катастрофи, зокрема розвитку інфраструктури поводження з радіоактивними відходами та відпрацьованим ядерним паливом, які утворюються під час зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта "Укриття" на екологічно безпечну систему.

Нагадаємо, що 7 грудня, у Чорнобильській зоні відчуження запланували продовження повірки датчиків автоматизованої системи контролю радіаційного стану.

Читати "Моя Київщина" у Telegram