#

Українці згадують загиблого на фронті екснардепа з Білої Церкви Олександра Марченка

16.02.2024 15:30
Українці згадують загиблого на фронті екснардепа з Білої Церкви Олександра Марченка
Олександр Марченко

Згадуємо полеглого Олександра Марченка, бійця 72-ї окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців та колишнього депутата з Білої Церкви

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на "Главком".

Чоловік народився 14 січня 1965 року на Вінниччині. Закінчив Міжрегіональну академію управління персоналом та Київський будівельний технікум. З 2002 року почав політичну карʼєру, був обраний депутатом Білоцерківської міської ради за округом №40, а  2006 року став головою правління ТДВ "Білоцерківський кар’єр".

Марченко став членом ВО "Свобода" у 2008 році. У різний час очолював Білоцерківську міську "Свободу" та Київську обласну організацію. У 2010 році його обрали депутатом Білоцерківської міської ради за списком цієї політичної сили. З 2014 по 2019 рік був народним депутатом від "Свободи". Опікувався у парламенті питанням збереження фахової передвищої освіти.

Також чоловік – засновник та керівник БФ Олександра Марченка, голова Київської обласної організації Федерації роботодавців гірняків України, керівник Федерації боксу міста Біла Церква, керівник та засновник Білоцерківської міської ГО "Спортивний клуб "Каменяр".

10 серпня 2014 року внаслідок обстрілу українських позицій системою "Смерч" був поранений під Красним Лучем. Після лікування знову відновив регулярні поїздки на фронт у ролі волонтера. 24 лютого 2022 року 57-річний Марченко почав збирати своїх знайомих, аби долучитися до 72 ОМБр. 25 лютого добровольці вступили в бої у Мощуні на Київщині.

Андрій Марченко, що пліч-о-пліч стояв із дядьком на обороні Києва розповів:

Олександр Марченко як командир позиції "Граніт" проявив себе справжнім героєм та безстрашним вояком. Допомагав хлопцям, організував допомогу, збирав волонтерів, щоб допомагали бригаді. Всі складні, тяжкі рішення брав на себе. Так само – виконання задач. Якщо під обстрілом потрібно піти на тилову сторону по боєприпаси – він ухвалював рішення йти сам, щоб не підставляти хлопців. Так само брав участь в підриві мосту. Знайшов людину, яка дала нам екскаватор і особисто під щільним обстрілом копав капоніри та окопи, підставляючи себе, наче відкрита мішень. Але він думав про те, як захистити не лише свою позицію, але й весь батальйон.

Олександр Марченко загинув 6 березня 2022 року у селищі Мощун, відбиваючи атаку російських загарбників на Київ.  Загиблого воїна 3 квітня 2022 року поховали у Білій Церкві, на кладовищі "Сухий яр" на Алеї Героїв. Місцеву вулицю Чайковського перейменували на вулицю Олександра Марченка.

Нагадаємо, що 17 лютого у Фастові відбудеться церемонія прощання із захисником Віталієм Задорожним.

Читати "Моя Київщина" у Facebook