#

Унікальні експонати музеїв Переяслава врятували фахівці реставраційного центру України

09.12.2022 13:00
Унікальні експонати музеїв Переяслава врятували фахівці реставраційного центру України
Фото з місця подій

Фахівці Національного науково-дослідного реставраційного центру України врятували музейні експонати Національного історико-етнографічного заповідника "Переяслав", які перебували в аварійному стані

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на "Переяслав City".

Завідувач науково-дослідного відділу реставрації меблів та етнографічних предметів із дерева Олександр Закусило та художник-реставратор Дмитро Бублик реставрували музичні інструменти. Видалили забруднення, розкрили лакові покриття та інкрустування, виконані цінними матеріалами, звільнили від пізніх аматорських поновлень. Укріпили аварійні ділянки пошкоджень деревини та інкрустування.

Здійснили консерваційно-реставраційні заходи на музейному предметі "Крісло напівм’яке" 1948 року, що експонується у Меморіальному музеї академіка В.Г. Заболотного НІЕЗ "Переяслав". Крісло є елементом комплексного дизайнерського рішення повоєнної реконструкції будинку Верховної Ради України, здійсненим командою під керівництвом В.Г. Заболотного.

Художники-реставратори демонтували пошкоджене шкіряне оббиття, меблеві цвяхи різних видів, шкіряну оббивку задньої частини крісла та м’яких частин блока сидіння, спинки, окремих конструктивних дерев’яних елементів. Очистили м’які основи та шкіру, звели розриви шкіри та здійснили реконструкцію втрат фрагментів шкіри. Ослаблені місця та краї закріплення шкіряного оббиття здублювали тканиною, відновили клеєві столярні з’єднання.

На завершення реставраційних робіт фахівці виконали загальний монтаж основи та оббиття крісла в авторській техніці та автентичними матеріалами.

Нагадаємо, що Президент України Володимир Зеленський під час робочої поїздки до Київської області відвідав Меморіальний музей Григорія Сковороди, який знаходиться в місті Переяслав.



Читати "Моя Київщина" у Telegram