#

Валерій Колюх назвав рішення уряду щодо закриття малокомплектних шкіл антинародним

28.03.2024 16:29
Валерій Колюх назвав рішення уряду щодо закриття малокомплектних шкіл антинародним
Фото з мережі Інтернет

Народний депутат, член Комітету з питань освіти, науки та інновацій Валерій Колюх назвав рішення уряду щодо закриття малокомплектних шкіл антинародним

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина".

Вчора, 28 березня, на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій був розглянутий звіт Міністерства освіти і науки України щодо стану розподілу освітніх субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам, зокрема на забезпечення громад шкільними автобусами, фінансування будівництва об’єктів укриття, навчально-практичних центрів тощо.

Після заслуховування звіту народний депутат України, член Комітету з питань освіти, науки та інновацій Валерій Колюх виступив із критикою рішення уряду щодо скорочення фінансування за рахунок субвенції з державного бюджету малокомплектних шкіл. Так, 5 березня рішенням уряду були ухвалені зміни до Порядку та умов надання освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам, які передбачають, що з 1 вересня 2025 року за кошти субвенції з державного бюджету не здійснюватиметься фінансування закладів загальної середньої освіти (крім закладів початкової школи), кількість учнів у яких становить менш як 45 осіб, а з 1 вересня 2026 року тих закладів, у яких навчається менше 60 осіб.

Невже до 2025 року уряд зможе забезпечити усі громади, в яких відбудеться реформа із скорочення фінансування малокомплектних шкіл, шкільними автобусами та побудує якісні дороги, якими можна буде підвозити дітей до опорних закладів середньої освіти? Яка необхідність зараз, під час воєнного стану приймати це рішення?!

- обурився народний депутат.

Суперечливою з цього питання виявилась позиція народної депутатки з фракції "Голос", членкині Комітету з питань освіти, науки та інновацій, яка представляє у Верховній Раді України мажоритарний округ на Львівщині, яка зазначила, що деякі голови громад її округу зверталися до неї з проханням прийняти на державному рівні рішення про закриття малокомплектних шкіл та передбачити їх оптимізацію, аби останнім було легше пояснити таку оптимізацію у себе в громадах.

Як зазначив нардеп Валерій Колюх, рішення про скорочення фінансування малокомплектних закладів середньої освіти за даними Міністерства освіти і науки України потенційно призведе до того, що з 1 вересня 2025 року освітню субвенцію не отримуватимуть близько 500 гімназій та ліцеїв, а з 1 вересня 2026 року – ще 360 таких закладів середньої освіти, що у свою чергу, через недофінансованість місцевих бюджетів, може призвести до закриття цих закладів освіти.

Звичайно, під час воєнного стану, коли країна обмежена у ресурсах та намагається якнайефективніше спрямовувати кошти державного бюджету, – встановлення пріоритетності видатків є вкрай важливим. Проте, стратегічно подібна державна політика працює не на користь наших громадян. Зниження доступності до закладів освіти може призвести до серйозних наслідків, зокрема, до зростання соціальної нерівності та обмеження можливостей для розвитку суспільства в цілому. До чого ми рухаємося?

- наголосив Валерій Колюх.

Нагадаємо, що профтехи Київщини стануть учасниками проєкту "100 майстерень".

Читати "Моя Київщина" у Facebook