#

Відбулася презентація Концепції відновлення та розвитку Макарівської громади

29.03.2023 18:00
Відбулася презентація Концепції відновлення та розвитку Макарівської громади
Фото з мережі Інтернет

Сьогодні, 29 березня, відбулася презентація Концепції відновлення та розвитку Макарівської селищної територіальної громади

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на статтю ІТТА.

Концепція була розроблена громадською організацією “Інститут розвитку суспільних інновацій” у співпраці з Макарівської селищною радою. 

Концепція включила в себе оцінку руйнувань, яких зазнала територія громади під час бойових дій та часткової окупації минулої весни і рекомендації щодо пріоритетів відбудови та розвитку. 

У ході роботи були проведені фокус-групи з жителями громади, інтерв’ювання працівників місцевого самоврядування, просторові дослідження архітекторами та спеціалістами з розвитку транспорту і аналітична робота експертів. 

Координаторка проєкту Ольга Гвоздік зазначила:

Макарівська громада зазнала значних збитків. Пошкоджено 2830 житлових будинків, зруйновані мости та естакади, більше половини закладів культури в громаді потребують ремонтних робіт. Відновлення всього цього потребує великих коштів та зусиль, які можна залучити виключно завдяки чіткому розумінню пріоритетів та побудові сталого партнерства з міжнародними партнерами та українським бізнесом. Концепція відбудови – це перший крок в побудові цієї системи взаємин, яка дозволить зробити громаду спроможною подолати виклики.  

Серед проблем на шляху до відновлення експерти виділили наступні значні руйнування житлової та громадської інфраструктури, застарілі системи планування простору і доріг, труднощі переміщення всередині громади, відсутність публічних просторів.

Експерти запропонували створити в громаді центри підтримки малого та середнього бізнесу, аби стимулювати появу нових робочих місць та пожвавити ділову активність; публічний простір, який має покращити можливості для проведення часу всередині громади та посилити зв’язки між людьми; та портал з туристичними маршрутами і культурними об’єктами Макарівської громади для збільшення надходження від туризму.

Серед ключових інфраструктурних потреб, експерти назвати розбудову системи водопостачання та водовідведення.

Нагадаємо, що у Макарівській ОТГ планують встановити 79 легкозбірних будиночків

Читати "Моя Київщина" у Telegram