#

Що змінилося на Київщині та чого очікувати протягом трьох наступних років

03.12.2018 11:22
Що змінилося на Київщині та чого очікувати протягом трьох наступних років
Рада регіонального розвитку Київської області

У п'ятницю, 30 листопада, відбулося засідання Ради регіонального розвитку Київської області під головуванням очільника столичного регіону Олександра Терещука

Як повідомляє кореспондент інформаційного порталу "Моя Київщина", голова Київської ОДА Олександр Терещук на засіданні надав слово для виступу народному депутату України Хвичі Мепарішвілі, голові Київської обласної ради Ганні Стариковій, заступнику голови Київської ОДА Аллі Арешкович, директору Департаменту освіти і науки КОДА Вірі Роговій, Броварському міському голові Ігорю Сапожку, голові Васильківської РДА Владиславу Одинцю, голові Фурсівської об'єднаної територіальної громади Миколі Фурсенку, директору Київської міської дирекції ПАТ "Укрпошта" Валентину Олещенку.

Також на заході були присутні народні депутати, голови районних рад та адміністрацій, мери міст та представники преси.

Засідання проходило у головному корпусі Національного університету біоресурсів і природокористування України. Ректор університету Станіслав Ніколаєнко подякував присутнім за підтримку та зазначив, що готовий до подальшої співпраці.

Голова Київської ОДА наголосив на важливості проведення реформи децентралізації. Незважаючи на те, що Київська область займає лише 23 місце у рейтингу областей щодо формування ОТГ, Терещук зазначив, що децентралізація сприяє збільшенню надходжень до місцевих бюджетів.

"В області здійснюються реформи, але щоб їх відчути, пересічний громадянин, кожен мешканець повинен долучитися до розвитку своєї громади", - коментує ситуацію очільник Київської області.

Під час засідання Рада регіонального розвитку визначила перспективний план розвитку Київської області на 2019-2021 роки. Губернатор наголосив на тому, що до перспективного плану обов’язково мають бути включені проекти місцевого бюджету, за рахунок яких передбачено створення робочих місць.

Також він окреслив 3 етапи формування перспективного плану розвитку Київської області:

  • визначення конкурентних пріоритетів та переваг на рівні громади;
  • формування переліку пріоритетних проектів з визначенням обсягів та джерел фінансування;
  • створення нової соціальної інфраструктури та забезпечення нової якості життя.

Директор Департаменту освіти і науки Київської облдержадміністрації Віра Рогова ознайомила присутніх з результатами реформи "Нова українська школа". Головна її мета – дати дітям не лише знання, а й вміння, перетворити освіту на інноваційне середовище та запровадити нову якість освіти на всіх рівнях. Вона зазначила, що у поточному році бюджет на освіту збільшився на 23,5%. За рахунок цього було створено інклюзивні заклади з навчанням та опорні заклади освіти.

Стосовно стану медичної реформи доповідала заступник голови облдержадміністрації Алла Арешкович. Вона повідомила, що всі заклади охорони здоров'я Київщини первинної ланки (ЦПМСД) автономізовані. Серед закладів вторинної ланки (ЦРЛ, МЛ):

  • 8 закладів охорони здоров'я перетворено в КНП;
  • 12 закладів охорони здоров'я у стадії перетворення;
  • 11 закладів охорони здоров'я не прийняли рішення про реорганізацію.

Арешкович також звернула увагу на проблему кадрового дефіциту: бракує 168 лікарів первинної ланки. Крім цього, відсутні комп'ютерна техніка та програмне забезпечення для роботи медиків.

Заступник голови облдержадміністрації зазначила, що перспективи на наступний рік залишаються ті ж самі, але заплановано створення центрів серцево-судинних подій, перинатальних центрів та паліативних бригад.

Голова Київської обласної ради Ганна Старикова висловила думку, що наступним на порядку денному має стати питання безпеки громадян.

Останнім виспутив директор Київської міської дирекції ПАТ "Укрпошта" Валентин Олещенко. Він розповів, що "Укрпошта" була на межі банкрутства, але, завдяки об’єднанню дирекції Київської області та міста Києва, на початку поточного року її доходи зросли до 800 мільйонів гривень.

Олещенко повідомив, що протягом 2018 року в Київській області було відкрито 21 відділення, чим викликав неабияке обурення присутніх.

За словами аудиторії, через збитковість, відділення "Укрпошти" у селах закриваються, натомість нові з’являються лише у більших містах, або ж у таких селах, як Софіївська Борщагівка.

Згадали також проблему затримок з коштами Пенсійного фонду. Олещенко пояснив це тим, що наразі "Укрпошта" не підписала договору з Пенсійним фондом.

"Там, де закриті відділення, - маємо відкрити, таке моє бачення", - відреагував Олександр Терещук та пообіцяв найближчим часом провести зустріч і скласти план, аби якнайшвидше вирішити ці проблеми.

Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: