#

Влада в Броварах буде допомагати молоді придбати житло

08.12.2021 10:30
Влада в Броварах буде допомагати молоді придбати житло
Фото з мережі Інтернет

Броварська міськрада допомагатиме багатодітним сім’ям, молодим спеціалістам у сфері освіти, медицини придбати житло в кредит

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на "Трибуна Бровари".

Зазначимо, що в міськраді планують щорічно витрачати до 5 млн грн з бюджету міста на допомогу в придбанні житла. Про це стало відомо вчора, 7 грудня, коли на засіданні члени виконавчого комітету схвалили Програму здешевлення вартості іпотечних кредитів для мешканців Броварської громади на 2022-2042 роки.

Як вказано в Програмі, вона спрямована на поступове, соціально-ефективне розв’язання гострої проблеми забезпечення мешканців Броварської міської територіальної громади житлом та надасть можливість людям із відносно невисоким рівнем доходу отримувати житло в кредит із частковою компенсацію відсотків за користування кредитом державою та/або за рахунок коштів місцевого бюджету.

У Програмі зазначено, що, оскільки держава не в змозі в повній мірі забезпечити громадян, які потребують поліпшення житлових умов, безкоштовним житлом, єдиний можливий шлях – створення накопичувального і відновлювального ресурсу за рахунок місцевого бюджету. Окрім цього, через високу вартість іпотечних кредитів більшість громадян не можуть їх узяти.

Програма передбачає надання часткової компенсації на рівні 7 % процентної ставки за користування іпотечними кредитами. Учасники Програми – мешканці Броварської МТГ, які перебувають на обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов:

  • багатодітні сім’ї;
  • працівники закладів охорони здоров’я;
  • працівники закладів освіти.

За інформацією начальника управління з питань комунальної власності та житла Володимира Маковського, усього перебуває на обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов – 3, 5 тис осіб. Дія Програми не поширюється на осіб, які отримали на пільгових умовах інші кредити або бюджетну підтримку на будівництво (придбання) житла за рахунок бюджетних коштів.

Так, за умовами Програми, кредит можна буде отримати строком до 20 років, із мінімальним першим внеском 15% вартості предмету іпотеки. Пільговий кредит надається один раз. Право на отримання кредиту вважається таким, що використане, із моменту зарахування коштів на рахунок позичальника.

Уповноважений банк відбиратиме, оцінюватиме кредитоспроможність позичальників і кредитуватиме їх відповідно до власних правил. Комісії банку, обслуговування кредиту, страхові платежі, нотаріальні послуги, податки та інші витрати, пов’язанні з укладанням угоди,  позичальник сплачуватиме самостійно.

Фінансування позичальників у рамках Програми відбуватиметься за рахунок власних кредитних ресурсів уповноважених банків. Ці кошти поєднуватимуться з компенсацією відсотків за рахунок коштів місцевого бюджету та коштів Фонду розвитку підприємництва.

Мінімальний дохід визначається банком із точки зору достатності для обслуговування заборгованості за іпотечним кредитом, а максимальний дохід позичальника та його сім’ї не має перевищувати 10-тикратного розміру місячної середньої заробітної плати у відповідному регіоні України.

Варто додати, що строк дії Програми встановлено до 2042 року.

Нагадаємо, що 7 грудня з Назрі Рагімовим зустрівся міський голова Броварів Ігор Сапожко, який подякував хлопцю за його сумлінну спортивну працю.

Читати "Моя Київщина" у Facebook