#

Власник білоцерківського заводу "Росава" потрапив у міжнародний скандал

30.04.2019 07:30
Власник білоцерківського заводу "Росава" потрапив у міжнародний скандал
Костянтин Жеваго

У п’ятницю, 26 квітня, міжнародна аудиторна компанія Deloitte через скандал із благодійними відрахуваннями компанії на користь фонду "Квітучій край" склала повноваження аудитора Ferrexpo

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із посиланням на "LB.ua".

"Компанія Ferrexpo за півдня втратила у вартості 500 млн доларів, а її головний акціонер і за дивним сумісництвом гендиректор Костянтин Жеваго особисто втратив 250 млн доларів. І все тільки тому, що аудитор засумнівався в тому, що компанія витратила дійсно на благодійні наміри 33,5 мільйона доларів упродовж 2017-2018 років, а сьогодні той аудитор вирішив звільнитися, мабуть, не бажаючи покривати оборудки керівників компанії", - написав із цього приводу в фейсбуці керівник аналітичного відділу інвесткомпанії "Конкорд Капітал" Олександр Паращій.

Deloitte був аудитором Ferrexpo з 2017 року. До цього тривалий період - з 2007-го по 2016 рік - аудит Ferrexpo проводила EY.

Підписуйтеся на офіційну сторінку порталу "Моя Київщина" у Facebook.

У липні минулого року Deloitte повідомила Ferrexpo, що засумнівалася в реальності витрачання коштів на благодійні цілі української благодійної організації Blooming Land, якій Ferrexpo пожертвував $33,5 млн у 2017-2018 роках. Зокрема, питання викликали операції фонду з компанією "Хімреактив", підконтрольної Костянтину Жеваго - CEO Ferrexpo і власнику її 50,3% акцій.

Було розпочато незалежну forensic-перевірку цих операцій, у зв'язку з чим публікацію звіту Ferrexpo кілька разів відкладали і відбулася 23 квітня - на місяць пізніше спочатку заявленого терміну.

Читайте також: Як Жеваго "зливає" "Росаву".

В аудиторському висновку до звітності Deloitte зазначила, що так і не отримала всіх необхідних документів, а названу благодійним фондом причину відсутності банківських документів у вигляді кібератак на українські банки в 2017 році назвала сумнівною. Аудитор вказав, що додатковий аналіз підтвердив наявність ознак можливого незаконного використання коштів.

Основним завданням Blooming Land є координація програми корпоративної соціальної відповідальності групи Ferrexpo.

Ferrexpo 29 квітня повідомила, що припинила пожертвування на користь Blooming Land у травні 2018 року. У червні 2018 року Ferrexpo попросила Deloitte переглянути перевірені фінансові звіти Blooming Land за 2017 рік і доповісти, з-поміж іншого, про ступінь залежності, яку можна було б побачити за цими рахунками.

"Директори беруть до уваги причини, за якими Deloitte йде у відставку (які додаються до цього оголошення), і, зокрема, думка Deloitte про те, що компанія затримала початок незалежної перевірки благодійних пожертвувань групи для Blooming Land. Компанія сформувала свою власну обґрунтовану думку і вважає, що вона розпочала офіційну незалежну перевірку в належний час з урахуванням інших кроків, які вона робила, і всіх супутніх обставин", - ідеться в заяві компанії на біржі.

До ранку понеділка акції Ferrexpo подорожчали на 9,6%.

Читати "Моя Київщина" у Telegram
Теги: