#

Власник "Миронівського хлібопродукту" став №8 у рейтингу найбагатших Українців

31.10.2018 13:23
Власник "Миронівського хлібопродукту" став №8 у рейтингу найбагатших Українців
Юрій Косюк

Власник "Миронівського хлібопродукту" Юрій Косюк за підсумками 2018 року володіє статками у розмірі 908 млн доларів

Як повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на "Економічну правду", щорічний рейтинг найбагатших українців підготувало видання "Новое время".

Сто найбагатших українців сконцентрували у своїх руках 37,5 млрд доларів - це половина всього держборгу країни, відзначає НВ. Вони збільшили швидкість, з якою приростають їхні сумарні статки, - з торішніх 33% до нинішніх 43%.

Видання зазначає, що ці статки зростають у 12 разів швидше за ВВП України.

Варто зазначити, що найвищу позицію серед учасників рейтингу, які мають безпосередній стосунок до Київської області, зайняв Юрій Косюк, власник "Миронівського хлібопродукту", який наразі володіє статками у розмірі 908 млн доларів.

Нагадаємо, що інформаційний портал "Моя Київщина" минулого року сформував рейтинг "ТОП-100 найвпливовіших людей Київщини", де Юрій Косюк посів 7-ме місце у списку.

Довідково (за матеріалами рейтингу "ТОП-100 найвпливовіших людей Київщини" за 2017 рік):

Один із найбагатших людей України Юрій Косюк (п’яте місце у рейтингу Forbes за 2016 рік), сколотив свої статки завдяки «Миронівському хлібопродукту», найвідомішою торговою маркою якого є «Наша ряба». У 1998 році він засновує «Миронівський хлібопродукт», і в 2002 році починає випускати продукцію під ТМ «Наша ряба», і потрапляє «в яблучко». Менш ніж за рік його бренд стає практично одноосібним лідером українського ринку. На сьогодні акції компанії МХП котуються на Лондонській фондовій біржі, а статки Косюка оцінюються в понад 1,1 млрд. доларів США. До слова, площа земель, які обробляються його підприємством, складає 380 тисяч гектарів.

Але не бізнесом єдиним. Косюк входить в близьке оточення президента Петра Порошенка. У 2014 році його призначили заступником голови Адміністрації Президента. На цій посаді він опікувався силовим блоком нібито задля кращої координації роботи структур. Дивно, що до цього Косюк жодним чином не був пов’язаний ні з силовиками, ні з військовими.

Саме у час перебування на цій посаді, за дивним збігом обставин, «Миронівському хлібопродукту» відшкодували НДС у розмірі 1.6 млрд. гривень. Для порівняння, у 2013 році цей показник складав 0,7 млрд. гривень. Протримався у кріслі заступника голови АП Косюк недовго. У грудні 2014 року президент його звільнив, але тоді ж призначив своїм позаштатним радником. Крім цього, стосунки із вищими ешелонами влади у Косюка зберігаються більш ніж теплі. Так, журналісти повідомляли, що на улюбленій яхті Косюка відпочивали Петро Порошенко, Олександр Турчинов і Борис Ложкін.

При цьому Юрій Косюк не гребує розвивати підприємства в окупованому росіянами Криму. Так, у ЗМІ зазначали, що тамтешні компанії, які входять до його просмислової групи (ПрАТ «Кримська фруктова компанія», ПрАТ «Дружба народів Нова») були перереєстровані згідно з російським законодавством. Зараз, ця частина активів Косюка є найбільшим виробником продукції на захопленому Росією півострові.

Також претензії щодо податкових «фінтів» МХП. Так, фірма виплачує своїм акціонерам щоквартально 50 млн. доларів дивідендів. Але податки з них сплачуються у бюджет Люксембургу. Натомість в Україні компанія показує себе як збиткову і періодично отримує дотації з державного бюджету.

В результаті, у 2017 році, держава виплатила птахівникам 50% усіх дотацій для сільського господарства. Загальна сума виплат склала 1,91 млрд. гривень. Із них, 809 млн. гривень отримала група компаній Косюка. Водночас, за даними Лондонської фондової біржі, саме група компаній «Миронівський хлібопродукт» за перше півріччя цього року збільшила свій чистий прибуток на 89% – до $210 млн. Виручка компанії за цей час зросла на 24% – до $600 млн.

Що ж до Київщини, то варто зазначити, що Косюка називають одним з донорів одразу кількох політичних проектів. Йдеться не лише про президентський Блок Петра Порошенка, але і про Аграрну партію. Варто враховувати і той факт, що основні потужності його підприємства знаходяться на Київщині.

Щоправда, саме з Київською областю пов’язаний один серйозний скандал, в який потрапив Косюк через любов до розкоші. Так, у 2009 році Косюк розпочав будівництво маєтку на Обухівщині у селі Хотів на місці Хотівського скіфського городища. Будівництво знищило північну частину городища (одну з найбагатших на залишки давніх споруд, оточену найвищою ділянкою оборонного валу), а також прилеглий ландшафт. Утім, за версією самого Косюка, «те, що будується, будується в прірві, воно до городища жодного стосунку не має».

Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: