#

Вперше в Україні медики врятували мешканця Білої Церкви з надірваним у двох місцях серцем (ВІДЕО)

13.11.2018 10:33
Вперше в Україні медики врятували мешканця Білої Церкви з надірваним у двох місцях серцем (ВІДЕО)

Вчора, 12 листопада, білоцерківця з надірваним у двох місцях серцем виписували з лікарні. Це перший випадок в українській медицині, коли пацієнта із серцем, надірваним одразу в двох місцях після гострого інфаркту, змогли врятувати

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням "04563".

Чоловіка встигли довезти з Білої Церкви до київського Інституту Амосова. Після таких пошкоджень серця пацієнти в Україні майже не виживають, тому що їх не встигають доправити до лікарні.

18 жовтня 55-річного білоцерківця зі скаргами на болі в грудях, задишку, слабкість по швидкій допомозі направили в міську лікарню №1, де чоловіку діагностували інфаркт міокарда.

На шосту добу у чоловіка сталося різке погіршення стану, артеріальний тиск знизився до 60 мм.рт.ст.

У реанімації кардіолог Олег Олексійович Кавацюк діагностував у чоловіка розрив стінки лівого шлуночка серця, після чого пацієнта терміново доставили в інститут серцево-судинної хірургії імені Амосова. Обстеження лише підтвердило діагноз  білоцерківських лікарів. Терміново чоловіка взяли на операцію, яка тривала понад 5 годин.

Лікарі усунули тампонаду серця, виконали пластику аневризми з використанням синтетичного матеріалу і шунтували артерію, артерослетична бляшка в якій якій стала причиною інфаркту.

Підписуйтеся на офіційну сторінку порталу "Моя Київщина" у Facebook.

Вчора, 12 листопада білоцерківця виписували із лікарні.

Унікальність цього випадку полягає в тому, що лікарі Білої Церкви змогли швидко і дуже точно діагностувати вкрай рідкісну ситуацію у пацієнта, а в інституті серцево-судинної хірургії імені Амосова вдалося успішно провести таку складну операцію, що є першим прецедентом в українській медицині.

Подібні операції хоча і рідко, але описуються в літературі - але розрив лівого шлуночка завжди в таких випадках закритий або тромбом, або прилиплим до міокарда перикардом.

В даному випадку ні того, ні іншого не було - в порожнині перикарда згустків крові не було - тільки рідка кров, перикард не був прирощений до міокарда - точковий розрив вільно постачав порожнину лівого шлуночка і порожнину перикарда.

Операцію провели у відділенні хірургії ішемічної хвороби серця інституту серцево-судинної хірургії імені Амосова:

1. заст. директора, академік Руденко Анатолій Вікторович (хірург)

2. зав.від., Канд.м.н. Іоффе Наталія Олександрівна (анестезіолог)

3. Пилипенко М.М. (Асистент)

4. Гордієнко М.М. (Асистент)

5. Федорова Л.С. (перфузіолог)

Читати "Моя Київщина" у Telegram
Теги: