#

З імпортним вантажем до Київщини потрапив карантинний шкідник

14.01.2020 15:57
З імпортним вантажем до Київщини потрапив карантинний шкідник
Фото з мережі Інтернет

Стало відомо, що в імпортних вантажах томатів, тархуну та салату на Київщині Держпродспоживслужба виявила карантинні організми

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на "СуперАгроном".

За даними ГУ Держпродспоживслужби в Київській області, 16 грудня 2019 року на пункті ВМО №1, м/п "Чайка" у вантажі томатів вагою 9,693 тонни, які надійшли із Туреччини, виявили ентомологічний карантинний організм — південноамериканська томатна міль. За результатами перевірки заражений вантаж повернули. Країні-експортеру також направили нотифікаційне повідомлення щодо невідповідності фітосанітарним вимогам.

Крім цього, 14 грудня 2019 року у вантажі тархуну вагою 0,005 тонн, що надійшов з Ізраїля знайшли ентомологічний карантинний організм — південноамериканський мінер (личинка в живому стані). За результатами перевірки заражені вантажі знищили.

До того ж, 9 грудня на пункті ВМО №3, м/п "Західний" (Арктика) у вантажі салату Лолло грін у кількості 0,26 тонни з Італії помітили ентомологічний карантинний організм — західний квітковий трипс (5 екземплярів імаго).

Також нагадаємо, що Президент Володимир Зеленський з нагоди Дня працівників сільського господарства відзначив державними нагородами працівників агропромислового комплексу.

Довідково:

Південноамериканська томатна міль - небезпечний шкідник для сільськогосподарських рослин родини пасльонових, особливо томатів. Гусениці шкідника можуть харчуватися на всіх частинах рослин томатів і ушкоджувати рослини на всіх стадіях росту. Вони утворюють великі міни на листах, вигризають довгі ходи в стеблах і пагонах, зелених плодах, викликаючи значні втрати врожаю, як у теплицях, так і у відкритому ґрунті. Ушкоджені плоди погано зберігаються, загнивають і втрачають товарну якість. Втрати врожаю можуть досягати 50-100%. Тривалість біологічного циклу розвитку шкідника становить 29-38 днів, залежно від кліматичних умов. При сприятливих умовах може дати до 13 поколінь за рік.

Південноамериканський мінер – один із головних шкідників картоплі. У Європі південний американський мінер – головний шкідник хризантем, примули, вербени, салату, квасолі, огірків, селери. В Ізраїлі розмноження південноамериканського листового мінера призвело до втрати 50% урожаю селери.Південний американський мінер пошкоджує рослини з 14 ботанічних родин не надаючи явної переваги якійсь конкретній родині. Зокрема це оранжерейні, декоративні, овочеві, бобові культури, цукровий буряк та iн.

Західний квітковий трипс — багатоїдний шкідник, пошкоджує понад 250 видів рослин із понад 65 родин. У північній Європі трипс присутній в основному на овочевих культурах таких як огірки, перець, а також на квіткових — на хризантемах, герберах, трояндах і сенполіях у теплицях, але в південній Європі західний квітковий трипс у широкому масштабі уражує багато польових культур, включаючи полуницю, виноград і артишок.

Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: