#

Заповідник у Переяславі отримав сучасні вогнегасники від американських друзів

14.10.2022 13:32
Заповідник у Переяславі отримав сучасні вогнегасники від американських друзів
Фото з місця подій

Національний історико-етнографічний заповідник "Переяслав" отримав важливу гуманітарну допомогу від столичних колег із Штабу порятунку спадщини у рамках спільного проєкту із захисту культурних цінностей під час війни

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на "Переяслав City".

Цього разу музейникам надали сучасні вогнегасники. Унікальні споруди, історичні будівлі та старовинні колекції заповідника через свій вік становлять особливу групу ризику, який посилюється під час воєнного стану.

Щоб зберегти унікальну колекцію переяславського заповідника у випадку пожежі, Штаб порятунку спадщини за підтримки міжнародних партнерів ISCMP (Icomos International Scientific Committee on Mural Painting) та Культурної інституції "Міжвухами" і Avtologistika, передав заповіднику 16 водно-туманних вогнегасників нового покоління, які доправили із Сполучених Штатів Америки.

Такі вогнегасники найбільше підходять для гасіння пожеж у будівлях із цінними інтер'єрами, бо не пошкоджують уразливі поверхні колекцій, включаючи крихкі матеріали, друковані цінності та витвори мистецтва. Практичне заняття з використання вогнегасників для працівників заповідника провели пожежні інспектори ДСНС Олександр Бутенко та Андрій Андрущенко.

Головна зберігачка фондів НІЕЗ "Переяслав" Аліна Задорожня розповіла, що під час повномасштабної війни заповідник активно співпрацює зі Штабом порятунку культурної спадщини України. У квітні організація забезпечила заповідник пакувальними матеріалами для зберігання цінностей: плівкою, картонними боксами, спеціалізованими металевими та пластиковими контейнерами.

Аліна Задорожня зазначила:

Вогнегасники у нас були, але вони повинні бути з запасом, бо під час війни ніхто не застрахований. Тим паче, що саме такого оснащення з новаторською технологію пожежогасіння немає ніде. Ними можна гасити музейні предмети і не нанести їм шкоди. Логістика була дуже складною: їх спочатку доправили з Нью-Йорка до Великої Британії, а вже потім до України. Тепер ми повністю забезпечені, на кожен об’єкт є 1-2 вогнегасники.

Працівники заповідника висловлюють подяку представникам Штабу порятунку культурної спадщини України Марії Задорожній, Валентині Єфіменко та Катерині Гончаровій за надання гуманітарної допомоги та співпрацю.

Нагадаємо, що в Переяславі збирають допомогу військовим, які захищають Батьківщину на першій лінії оборони.


Читати "Моя Київщина" у Facebook