#

Жителі Миронівки стали "заручниками" помічника мільярдера Косюка

12.02.2019 13:46
Жителі Миронівки стали "заручниками" помічника мільярдера Косюка
Олександр Жукотанський

Жителі міста Миронівка стали заручниками бізнес-інтересів сім'ї місцевого олігарха Олександра Жукотанського, "правої руки" радника президента Юрія Косюка

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на "Hyser".

Ситуація в місті критична, в будь-який момент тут можуть на довго охолонути батареї і, як далі зимувати, населення не знає. Люди б'ють на сполох, збирають підписи під петицією в райадміністрацію і райраду, готові в будь-який момент вийти на пікети. Але чиновники продовжують відстоювати інтереси місцевих "князьків", повністю ігноруючи закон і інтереси городян.

Абсурдність ситуації стає зрозумілою, якщо розібратися в причинах проблеми. У 2014 році, коли ситуація в країні була критичною, місцева влада ухвалила рішення віддати потужності власного комунального підприємства "Миронівкатепломережа", яке забезпечувало теплом все місто, у приватні руки. З точки зору світової практики – це нормально. Приватник завжди зацікавлений в тому, щоб його послуга була затребувана і якісна.

Але в даній ситуації, мова про це навіть не йдеться. Адже миронівські котельні, а їх три, передали підприємству зовсім далекому від енергетики – ТОВ "Богуславська сільгосптехніка". При цьому сам договір оренди, підписаний до 2020 року, складений досить "грамотно".

Сільгосптехніка взяла в користування виключно котельні, які виробляють тепло, а тепломережі – кілометри старих і аварійних труб – залишили комунальникам. Тобто планові та аварійні ремонти має виконувати КП "Миронівкатепломережа", при цьому не маючи ніякого прибутку. Природно, що це автоматично стає проблемою всієї громади, лягає непосильним тягарем на місцевий бюджет.

Зате "Богуславська сільгосптехніка" тільки в плюсах. На обладнання витрачатися не довелося, доставка тепла городянам – проблема міста. Хоча тарифи тут ще вищі ніж в столиці – 2 378,87 грн за Гкал. З урахуванням того, що орендовані потужності видають в сезон 4 700 Гкал, прибуток компанії становить не менше 11 млн грн.

Але найцікавіше, що всі спроби повернути власність громади в комунальні руки і за рахунок цього знизити вартість тепла мінімум на 400 грн – марні. При цьому процес найбільше гальмує місцева влада.

Причин може бути кілька: банальне халатне ставлення до обов'язків; особистий інтерес; корупційні схеми. Варто відзначити одну дуже важливу деталь – власником компанії ТОВ "Богуславська сільгосптехніка" є такий собі Дмитро Жукотанський. Саме від цього прізвища в Миронівці у більшості чиновників підгинаються коліна.

Дмитро є сином Олександра Жукотанського, голови правління Агропромислового холдингу "Миронівський хлібопродукт" та керівника багатьох структурних підрозділів. Самим же холдингом володіє відомий мільярдер Юрій Косюк. Сумнівно, що таке дрібне КП могло залучити його інтерес. А ось його ТОП-менеджеру Жукотанському сподобалося – непоганий додатковий бізнес для сина.

І поки молодший Жукотанський отримує прибуток, що інші отримують суцільні збитки. А недавно виявилося, що "сільгосптехніка" незаконно користується димарями. Термін їхньої оренди закінчився у 2017 році. Але без них підприємство не має необхідної бази, щоб надавати зазначений вид послуг. Місцева влада мовчать. Навіть закриває очі на те, що через варварську експлуатацію труби практично стали аварійними. І якщо вони остаточно вийдуть з ладу, збиток для громади складе майже 1 млн грн.

Зі зміною керівництва на КП "Миронівкатепломережа" з'явилася ідея реанімувати підприємство і поставляти городянам якісну послугу за меншою ціною. Керівництво навіть орендувало сучасне обладнання, яке працює на альтернативних видах палива. Але ідея виявилася нереальною.

Встановити обладнання на своїх площах, що не віддані в оренду не змогли. Більш того, навіть не змогли потрапити до приміщень. Орендарі їх не пускають, застосовуючи навіть силовий сценарій. Ситуація дійшла навіть до абсурду. Одна з котелень знаходиться на території комунального закладу "Обласна лікарня відновного лікування". По суті у колег енергетиків. При цьому, згідно із законом, енергетики мають повне право безперешкодно потрапляти на свій об'єкт. Але директор лікарні, абсолютно зрозуміло, за вказівкою згори не допускає нікого, крім орендарів.

Райрада терміново створила комісію з даного питання. У неї включені директор КП "Миронівкатепломережа", керівник "Богуславської сільгосптехніки", головлікар комунальної лікарні і головлікар ЦРЛ.

Який висновок зробить ця комісія вже зараз можна спрогнозувати, адже тут закладений явний конфлікт інтересів. Перші два підприємства зараз сперечаються, в тому числі і в судах, про майно і право доступу до нього, хоча б для ревізії. Головні лікарі та слова не можуть сказати проти "сільгосптехніки", адже отримують від цього підприємства тепло. В іншому випадку лікарні дуже швидко залишаться холодними.

Районна та міська влада вибрали позицію спостерігачів. Адже вони чудово розуміють, що йде явне порушення закону: "Богуславська сільгосптехніка", не маючи необхідної бази, не могла навіть брати участь в тендерах на постачання тепла, але вона їх виграла, в тому числі й у бюджетних організаціях (школи і лікарні); тарифи для населення надмірно завищені; бюджет зазнає збитків на ремонт тепломереж. Але піти проти сім'ї Жукотанського, яка фактично володіє не тільки містом, а й районом, чиновники і депутати не наважуються. А в результаті страждають звичайні люди.

Читати "Моя Київщина" у Telegram
Теги: