#

Жителька Ставищенської громади виготовляє унікальні ляльки (ФОТО)

16.04.2021 17:55
Жителька Ставищенської громади виготовляє унікальні ляльки (ФОТО)
Ольга Шидловська

У Ставищенській громаді проживає Ольга Шидловська, яка займається виготовленням прадавнього оберегу – ляльки-мотанки

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на сторінку "Ставищенська селищна територіальна громада" у Faсebook.

У дописі розповідається, що Ольга Шидловська за фахом майстриня - вчитель трудового навчання. Вона з дитинства мала хист до творчості, а потім захопилася технікою виготовлення давніх родинних оберегів – ляльок-мотанок. Згодом це захоплення переросло у справу життя.

Ольга Шидловська розповідає:

Створення автентичної ляльки-мотанки – це цілий ритуал. І використовувати у своїй роботі (вже коли одягається і формується лялька) ножиці, голки забороняється. Під час створення ляльки-мотанки кожна дрібниця має своє значення. Зав`язувати нитки потрібно на три вузлики – це зв`язок між трьома поколіннями: минулим, теперішнім та майбутнім. Для того, щоб наділити маленьку ляльку-мотанку великою магічною силою, на ляльковому обличчі нитками чи стрічками виплітаю кольоровий хрест- давній могутній символ Сонця. Працювати потрібно лише в гарному настрої і знати – для кого ти робиш оберіг, щоб вкладати в нього свою енергію, гарні думки і побажання. І головне, вірити в те, що робиш. Створення ляльки – це захоплення, яке приносить задоволення для душі. Ляльки народжуються під певним настроєм і в певний період часу, кожна з них має свою історію створення, свій характер і свій образ.

Зауважується, що у творчому арсеналі жінки є обрядові ляльки, які традиційно виготовляють до різноманітних свят – різдвяні, великодні, купальські. У колекції також представлені ляльки-обереги, які прийнято дарувати на народження дитини або весілля.

Нагадаємо, що вперше за останні десятиліття в усіх закладах освіти Ставищанської ОТГ відремонтували вогнегасники.




Читати "Моя Київщина" у Facebook