#

Журналісти показали квадратні сантиметри модульного містечка у Бородянці (ФОТО)

26.06.2022 11:00
Журналісти показали квадратні сантиметри модульного містечка у Бородянці (ФОТО)
Фото з місця подій

Журналісти LB.ua відвідали модульне містечко у звільненій Бородянці й побачили, який вигляд має та які умови у тимчасовому житлі

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на " LB.ua".

У модульні будинки в Бородянці вже поселили 350 місцевих жителів, чиї домівки зруйнували російські окупанти. Офіційно у Бородянці понад 1800 сімей залишились без житла. Частину з них поселили у тимчасові модульні містечка, які встановлюють у постраждалих громадах за підтримки уряду Польщі. Але вмістити всіх охочих, на жаль, змоги немає.

Модульне містечкр у Бородянці розташоване поряд зі школою та двома футбольними полями. Містечко складається з чотирьох блоків, в яких по 22 модульні кімнати. Кожна кімната розрахована на чотирьох людей.

У загальному модулі є кухня та кімната для розваг, жіночі та чоловічі туалет і ванна кімната. Комплекс працює переважно за рахунок волонтерів, які привезли тудихолодильники, мікрохвильові печі, постільну білизну, одяг, посуд та їжу.

Волонтер Олександр розказав:

Все тут тримається на плечах волонтерів. Тому не може бути все і одразу. Холодильники привезли лише три дні тому. Є пральні машини, але вони ще не підключені. Якщо знайдуться благодійники, щоб допомогти, було б дуже добре. Сама по собі Бородянка не в змозі усе це потягнути. Громада робить, що може, але цього недостатньо.

Також зазначають, що у кімнатах фізично тісно. На людину буквально по два квадратних метри. Навпроти двоповерхових ліжок стоять шафи. Між ними відстань не більше метра. Проте, мешканці не скаржаться й кажуть, що це краще, ніж нічого. До появи модульного містечка людей заселяли у гуртожитки з вибитими вікнами та дверима.

Жителька модульного містечка, пані Людмила, квартира якої повністю згоріла після обстрілу, розповіла:

У гуртожитку не було ні води, ні газу. Тут, звісно, тісно, але є холодна та гаряча вода, туалет і кухня.

Влітку у кімнатах дуже спекотно, немає кондиціонерів, хоча за планом вони передбачені. Зате у кожній кімнаті є електричний обігрівач, який знадобиться взимку. Пріоритет у поселенні надається сім'ям чи знайомим між собою людям. Проте до них можуть підселити кого завгодно. Так, жителька містечка розказала:

Ми поки живемо вдвох своєю родиною, але до нас хочуть когось підселити. Ми ставимося до цього негативно. Скільки часу тут будемо жити – невідомо. Спочатку обіцяли, що після тимчасового житла дадуть постійне, але ми не знаємо, коли це буде.

Ще один мешканець модуля Андрій обурюється:

Ми з сім'єю живемо у кімнаті вп'ятьох, хоч вона і розрахована на чотири особи. Нам сказали, що ми зайняли останню кімнату. Я все розумію, але тут є люди, у кого родичі в Бородянці, а вони в модульному містечку живуть.

Також поруч із модулями волонтери з Туреччини переобладнали велику вантажівку у кухню. Волонтер AFAD Алі Хасан каже:

Ми готуємо сніданок – це в основному каші, обід – це різні супи та друга страва з м'ясом, і вечерю. Дітям постійно даємо щось солодке. Годуємо не лише жителів модульного табору, але й усіх, хто потребує.

У майбутньому жителі модульного містечка будуть харчуватися у шкільній їдальні, яку наразі відновлюють після пошкоджень.

Нагадаємо, що поліцейські Бородянської громади повернули більш ніж 350 мешканцям речі, які вони втратили під час окупації.








Читати "Моя Київщина" у Telegram