#

Журналістам стало відомо про проблеми в Київській обласній ТВК

10.04.2023 17:45
Журналістам стало відомо про проблеми в Київській обласній ТВК
Фото з мережі Інтернет

У Київській обласній територіальній виборчій комісії виникають проблеми з введенням у повноваження нових депутатів місцевих рад на місця тих, які склали мандати для отримання права виїзду закордон

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на статю менеджерки проєктів по залученню громадян Руху ЧЕСНО Ірини Латиш для "ZN,UA".

Авторка зауважує, що зараз депутати місцевих рад масово складають мандати, щоб мати можливість виїхати по роботі за кордон або без зайвих проблем провідати близьких. Це зумовлено тим, що з початку року уряд заборонив місцевим депутатам, незалежно від віку, статі, наявності інвалідності чи інших підстав, перетинати кордон.

Ірина Латиш вважає:

Депутати місцевих рад, на відміну від нардепів, зарплати не отримують, відповідно, "відрядження" вони оформляти не можуть. Така політика з боку влади є серйозним ударом по самоврядуванню, що поряд із загрозою децентралізаційних процесів може істотно масштабувати проблему. Якщо в рад будуть проблеми з кворумом, центральна влада матиме більше шансів ввести військові адміністрації. А це може поставити під загрозу демократичний розвиток держави.

Далі авторка пише про проблеми, які виникають у громадах після того, як їхні депутати складуть мандати:

Якщо ж депутатові пощастило скласти мандат, то інша проблема постає у тих громадах, де депутатів стало менше. В місцевих радах ці політики виконували представницьку функцію, і потрібно, щоб її хтось виконував і надалі. Мають бути депутати, які приймають рішення про розподілу бюджету, з питань благоустрою, медицини, освіти.

Пані Ірина Латиш пояснює, що для уникнення загрози втрати кворуму, територіальна виборча комісія має запустити процес введення у повноваження нового депутата. Втім це може тривати від кількох місяців і значно довше:

Особливо тоді, коли ТВК, до якої входять представники партій, не мотивована засідати або просто втратила кворум.

За словами менеджерки Руху ЧЕСНО, ще однією проблемою в ТВК можуть стати представники заборонених партій. Так, заборонена в Україні ОПЗЖ як парламентська партія взагалі має квоти в усіх ОВК і ТВК. І дуже часто вони можуть займати керівні посади.

Далі Ірина Латиш пояснює, що у малих громадах (із кількістю виборців до 10 тисяч) проблема є ще серйознішою:

Коли депутат складає мандат, для того щоб у раді з’явився новий представник громади, мають бути призначені вибори. Що під час воєнного стану зробити неможливо. Тобто в цих радах виникне ще більша загроза для кворуму та подальшої роботи. А скільки триватиме війна, невідомо.

Наразі неможливо отримати інформацію про точну кількість депутатів місцевих рад, які склали мандати, як і про точну кількість вакантних місць у радах. Ірина Латиш пише, що ЦВК недоступні такі дані в повному обсязі, оскільки вони можуть бути лише в окружних і територіальних виборчих комісіях. А ті у міжвиборчий період на постійній основі не працюють.

Нагадаємо, що колишній нардеп та заступник секретаря РНБО Володимир Сівкович виявився ворожим поплічником.

Читати "Моя Київщина" у Telegram