#

Журналісти показали, як живуть політики та бізнесмени в Козині під Києвом (ФОТО)

28.01.2024 16:40
Журналісти показали, як живуть політики та бізнесмени в Козині під Києвом (ФОТО)
Gazeta.ua

Журналісти показали, як українські політики та бізнесмени облаштували свої маєтки у селищі Козин під Києвом

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на Gazeta.ua.

Селище Козин на околиці столиці знаходиться в історичній місцевості Конча-Заспа. Його вважають одним із найдорожчих населених пунктів в Україні, а ділянками тут володіють політики й бізнесмени, зокрема, Юлія Тимошенко, Петро Порошенко, Нестор Шуфрич, Дмитро Фірташ, Леонід Кучма, Віктор Ющенко.

У неофіційних джерелах Козин часто називають "українським Беверлі-Хіллз". А скандальний Роман Гринкевич, син львівського бізнесмена Ігоря Гринкевича, придбав у Козині будинок площею 289 кв.м за 25 млн грн, за даними ЗМІ.

Частина селища, де живуть корінні мешканці, майже не відрізняється від більшості українських населених пунктів. А от котеджний комплекс "Золоті ворота" за кілька кілометрів він центру має значно більш ошатний вигляд. Потрапити на його територію можуть тільки мешканці й працівники.


На території комплексу є дитячий садочок і тільки один магазин, де беруть продукти переважно робітники. Більшість місцевих жителів скуповуються у столиці. Місцева робітниця розповіла:

У школу возять туди, де ото діти Зеленського. Зараз уже не так живуть, як колись. Немає такої розкоші, хоча й можуть дозволити креветки, подорожі. До війни у моїх господарів була своя куховарка, а тепер приїжджає тільки раз в тиждень. У колишніх господарів я готувала їжу, але важко було, бо всім треба індивідуально й у різний час. Зараз би вже не витримала такої роботи.

Котеджні містечка у Козині ретельно охороняють. За словами місцевих, тут живуть і Юлія Тимошенко, і Дмитро Фірташ і навіть Нестор Шуфрич. На березі річки Козинка знаходяться також володіння Петра Порошенка. Журналісти видання "Українська правда" у своєму розслідуванні зʼясували, що будинок експрезидента має площу 1,3 тис. кв.м. У народі його прозвали "Білим домом". Загалом Порошенку належить 4,07 га біля річки.



Директор котеджного містечка розповідає:

На податки у селищі збудували школу, спортзали, великий стадіон - хіба це погано? У нас тут живуть колишні чиновники, колишній віцепремʼєр-міністр, але зараз усі вони вже пенсіонери. Майже у всіх тут прибережні ділянки. За це щороку власники платять 20 тисяч гривень податків до бюджету Козина. За ці гроші розвивають інфраструктуру. Усіх цікавить якась сенсація, але не всі люди одинаково жили й не будуть жить. А це ж інвестори для селища.

Нагадаємо, що директор інвестиційної компанії Concorde Capital Ігор Мазепа, якого підозрюють у незаконному заволодінні землею у Київській області, вніс заставу і вийшов з СІЗО.

Читати "Моя Київщина" у Facebook