#

З’явилися ексклюзивні фото закритого єврейського поселення на Київщині (ФОТО, ВІДЕО)

20.07.2020 08:46
З’явилися ексклюзивні фото закритого єврейського поселення на Київщині (ФОТО, ВІДЕО)
Фото з місця події

У мережі з’явилися знімки, які були зроблені в закритому єврейському поселенні Анатевка, що розташоване за 30 км від столиці в селі Гнатівка Києво-Святошинського району

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на "Українська правда".

Зауважимо, що будувати Анатевку почали 5 років тому, у 2015, коли на Сході України точилися запеклі бої за Мар’їнку. Тоді до поселення емігрували перші 20 родин. Засновник Анатевки, головний рабин України Моше Асман, згадує, що люди бігли без нічого, їм доводилося купувати навіть спідню білизну.

Однак за шість років поселення на окраїні села Гнатівка виросло від одного дерев’яного гуртожитка і 20 перших родин до мініатюрного міста на понад 150 жителів. Цікаво, що мером Анатевки є адвокат американського президента Дональда Трампа Рудольф Джуліані.

Варто сказати, що з місцем розташування поселення у євреїв пов’язані дві важливі історії.  По-перше, у 1837 році тут поховали праведника Мордехая Тверського. Він йшов до Києва, відчув, що помирає і попросив себе поховати серед місцевої краси.

По-друге, Гнатівку у своїх історіях про Тев’є-молочара описав єврейський письменник Шолом-Алейхем. За сюжетом, Тев’є – бідний єврей, дрібний торговець, який намагається видати п’ятьох дочок заміж, але з цього нічого хорошого не виходить. Згодом за оповіданнями Шолом-Алейхема поставили один з найвідоміших бродвейський мюзиклів "Скрипаль на даху", зняли кілька фільмів і поставили чимало вистав – зокрема, в українських театрах.

Після цього для багатьох людей це місце стало легендарним. Бо люди в Америці, Канаді – не тільки євреї – виросли на відомому мюзиклі "Скрипаль на даху". Тому, коли дізналися, що це реальне місце – сюди всі посипалися, ми були у всіх газетах!, – з гордістю розповідає Моше.

Анатевка невелика – уся територія охоплює приблизно 5 гектарів, її можна порівняти з парком Шевченка, розташованим навпроти червоного корпусу КНУ. Потрапити на територію поселення важко, по всьому периметру зведений сірий бетонний паркан в людський зріст, на вході стоїть охоронець.

Зауважимо, що в Анатевці є свій реабілітаційний центр, де планують лікувати дітей з ДЦП. Також у поселенні є своє корчма "У Рабіновича". За словами засновника Анатевки, Вадим Рабінович багато їм допоміг. Сам Рабінович у коментарі УП називає те, що парк і ресторан носитимуть його ім’я, виключно виявом поваги до себе як голови Всеукраїнського єврейського конгресу.

Духовним центром Анатевки є дерев’яна синагога – невелика двоповерхова дерев’яна будівля з квадратними та прямокутними вікнами. Синагога стоїть на місцевій площі Машкевича. Таке прізвище носить один з "великих друзів общини" Анатевки – казахстанський бізнесмен, експрезидент згаданого Євро-Азіатського єврейського конгресу Олександр Машкевич.

Зауважимо, що на одній зі стін синагоги висить табличка з прізвищем президента Єврейської конфедерації України, екскерівника Адміністрації президента Петра Порошенка Бориса Ложкіна. Про нього, як і про Рабіновича, Моше каже: "Він нам трохи допоміг".

Ложкін у розмові з УП ділиться, що допомагав Анатевці фінансово, утім точну суму не називає.

Цікаво, що на другому поверсі синагоги працює швейних цех. Піднімаємося до нього вузькими дерев’яними сходами ліворуч від входу. За працівників тут як жителі поселення, так і місцеві з Гнатівки – разом шиють захисні костюми для лікарів. З початку епідемії зробили таких більше тисячі штук, до лікарень передають безоплатно. А віднедавна почали виготовляти захисні плащі та сумки з лейбом Anatevka super coat ще й на широкий загал.

Збоку від синагоги – хедер, релігійна школа для хлопчиків. Вона вже кілька місяців як зачинена через карантин, усі уроки проводили в Zoom. Таку ж будують для дівчат.

Біля одного з житлових будинків стоїть кілька справжніх американських school buses – подарунок зі Штатів. Автобуси мали привозити на навчання школярів, які вчаться в Анатевці, але живуть за її межами – у Києві та на його околицях.

У селищі також є своя школа та садочок. Усього в школі та садочку трохи більше 200 учнів, класи невеликі – до 10-15 учнів. Цьогоріч 8 і 11 класів не буде – з різних причин, зокрема, бо люди переїжджають жити закордон.

Наразі усі квартири у поселенні зайняті. Гуртожиток, попри зменшення потоку біженців, теж. Тепер у ньому приймають тих, хто опинився у скруті, зокрема втратив роботу під час карантину.

В поселенні будують хедер для дівчат, дитячий будинок і парк. Мріють про велику синагогу.

І коли почалися всі події на Сході, у мене питали українці, думали, що я все знаю – скажіть, що буде з Україною? Кажу, я не пророк, але бачите – я будую, отже, усе буде добре. Будівництво пов’язане з майбутнім, - каже Моше Асман.

Нагадаємо, що в Києво-Святошинському районі виявили авто, яке 3 роки перебувало в розшуку.









Читати "Моя Київщина" у Telegram